På grænsen til Ukraine

17-01-2023 10:34

Charlotte Kusk Berwald

For få uger siden fortalte vi om danske Janne Aagaard, der var i fuld gang med at samle foder, sårbehandling med mere sammen, der skulle til Ukraine. Nu er hun nået til den polsk-ukrainske grænse

Copyright Ridehesten.com
Janne Aagaard og den lastbil, der skal fragte nødhjælp til ukrainske heste. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Ved grænsen begyndte det for alvor at gå op for Janne hvad det var hun havde begivet sig ud i. Her fik hun også den første forsmag på krigen på den anden side af grænsen.

Timelang kø og militærkøretøjer
Først gik turen til Sverige, hvor hun mødtes med Josephine Robéus fra Equus Caballus Rescue Foundation. Derefter satte de to kvinder kursen mod Polen. – Jeg tror mine dyr godt ved at der skulle ske et eller andet stort. De var alle sammen henne for at sige farvel da jeg skulle afsted. Det hele suser rundt i min krop og jeg har stort set ikke sovet i to døgn, fortæller Janne til Ridehesten, mens hun holder i kø ved den polsk/ukrainske grænse. Med sig har hun forsyninger til sig selv, for det er ikke sikkert det er muligt at skaffe hverken vådt eller tørt under turen rundt i det krigshærgede Ukraine.
– Jeg var virkelig nødt til at tænke over hvad jeg ville få brug for. Samtidig skulle det jo fylde så lidt som overhovedet muligt og så vil jeg bare sige at i sådan et tilfælde er proteinbarer virkelig en redning, fortæller Janne, der efterhånden er ved at være udmattet efter at have hængt i en kø ved grænsen i mange timer. Der har ikke været mulighed for bare at sidde og slappe af, da fortoldningsproceduren kræver at hun hele tiden har skullet være vågen og opmærksom. Der har været massevis af papirer at udfylde. Køen har hele dagen sneglet sig frem og uvisheden om hvornår i alverden hun fik lov at køre ind i Ukraine har gnavet hvert eneste minut.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Stjålet pas og tankemylder
At krydse grænsen mellem Polen og Ukraine er en særdeles omstændig proces. Først efter tolv timers venten kom Jannes lastbil langt om længe gennem den polske told og kunne køre i køen, der skulle lukke hende ind i Ukraine. Her skete der dog det, der absolut ikke måtte ske. Jannes pas blev stjålet. 
– Jeg havde afleveret mit pas og papirerne på kontoret og vips så var passet væk. Der stod jeg og ville hverken kunne komme ind i Ukraine, eller tilbage til Polen for den sags skyld, uden det pas. Tolderne satte lynhurtigt en eftersøgning i gang. Jeg gik rundt for at se om jeg skulle have tabt det et sted. Tolderne fik fat i det igen og så kunne jeg ellers ånde lettet op, fortæller Janne.

Du kan støtte Jannes indsamling her: 
Reg. nr. 2622
Konto nr. 9027861595
Alle indsamlede midler går ubeskåret til indkøb af nødhjælp, der sendes til Ukraine. Janne afholder selv sine udgifter til turen til Ukraine. Alle bidrag modtages med kyshånd. Selv meget små beløb kan gøre en stor forskel.

Du kan støtte turene til Ukraine med nødhjælp til hestene her.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen