Charlotte Kusk Berwald
Man kan ikke redde hele verden, men det betyder ikke, at man skal lade være med at prøve at gøre en forskel, der hvor man kan. Så når Janne Aagaard sætter kursen mod Ukraine sammen med et svensk fragtfirma, prøver hun at få så meget med af alle de ting, de så desperat mangler til hestene i Ukraine. Det meste er helt almindelige ting, som vi andre aldrig kunne forestille os at mangle, og det er netop det, der gør det hele så hjerteskærende.
Man må gøre, hvad man kan
Heste har fyldt en stor del gennem hele Jannes liv, og hun har en hel masse erfaring, som hun kan trække på under turen.
– Som rytter og hestemenneske har jeg altid været meget alsidig. Jeg har både redet dressur, springning, military og sågar vundet Hubertusjagten. Siden min ungdom har jeg tit transporteret heste rundt omkring. Mest i Danmark og Norge, men også til Sverige, England, Belgien og mange andre steder, så jeg har jo papirer og tilladelser i orden. Så da jeg øjnede muligheden for at komme med som chauffør på sådan en tur til Ukraine, sprang jeg straks til, fortæller Janne.
Da Rusland den 24. februar 2022 angreb Ukraine, blev alt vendt op og ned. Krig i Europa var sådan noget de fleste af os var vant til at læse om i historiebøgerne, og nu var det med ét noget, vi alle skulle til at forholde os til.
– Ligesom alle andre havde jeg bare lyst til at tage afsted med det samme og gøre, hvad jeg kunne. Desværre er der bare ikke så meget, de fleste af os kan gøre, men man skal huske på at lidt også har ret. Hvis mange gør en lille smule, bliver det jo til rigtig meget, når man lægger det hele sammen, siger Janne.
For Janne handlede det om at finde den helt rigtige måde at gøre det på og være klar til at slå til så snart den rigtige mulighed bød sig til. Så da hun fik kontakt til Equus Caballus Rescue Foundation i Sverige, vidste hun, at nu var det nu.
– De stod og manglede netop sådan en som mig. En, der både kunne agere chauffør, men som også har erfaring med heste. Vi skal muligvis ud og hente en hest, der skal køres i sikkerhed, og da alting jo er så uforudsigeligt, ved vi jo ikke, om vi pludselig står med en hest, der skal transporteres i sikkerhed, og så skal man jo vide, hvad der skal gøres, fortæller hun.
Hun har overvejet, hvilke konsekvenser det kan have at bevæge sig ind i et krigshærget land. Hendes voksne søn bakker op om hende og er stolt af sin mor. Jannes gamle mor støtter projektet ved at passe det lille landsted, hvor Janne har sin lille kælepony, et æsel og en kattepension samt hundekennel.
– Nogle gange ligger jeg og tænker på alt det, der kan gå galt. Hvis man er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, når en bro for eksempel bliver sprunget i luften. Men på den anden side er landet så stort, så det er usandsynligt, at jeg ikke kommer hjem. Vi skal dog ind til Kijev, så risikoen er der jo. På den anden side kan man jo ikke leve i frygt hele livet, nogle gange er man bare nødt til at bide frygten i sig og gøre noget. Jeg tror faktisk, jeg ville fortryde det mere, hvis jeg lod frygten overmande mig og blev hjemme, end hvis jeg tager afsted og kommer hjem med ar på kroppen, siger Janne. Hun håber selv på, at hun kan komme afsted på flere ture, men ved ikke, om hun kan holde til det psykisk.
– Jeg ved jo ikke hvordan jeg reagerer. Måske ser jeg nogle ting, der er så frygtelige, at jeg aldrig vil kunne tage afsted igen, og måske viser det sig, at jeg sagtens kan holde til det. Jeg håber selvfølgelig på, at jeg kan hjælpe til flere gange, men hvis det kun bliver til en enkelt gang, så er jeg også tilfreds. Lidt har også ret, fortæller Janne.
Mange bække små
Janne betaler selv for hele sin tur, som hun regner kommer til at stå hende i cirka 15.000 kr. De ting, der kommer i lastvognen og bliver kørt til Ukraine, er alle sammen sponsorerede.
– Selvom tiderne er trange, så har der været så mange gavmilde mennesker, og det er så rørende. Vi løfter i flok, og det her kommer virkelig til at gøre en forskel for så mange heste. Flere af hestene er så afpillede, at de har brug for dækkener, for at de ikke taber sig mere, og for at de kan holde varmen denne vinter, fortæller Janne.
Hos Dyre-loppen.dk i Lynge har de valgt at sponsorere ti dækkener og nogle sække foder. De tager brugt udstyr ind i kommision for at sælge det for folk og har nu valgt, at en del af overskuddet skulle bruges på at støtte nødstedte heste i Ukraine. De er heldigvis ikke de eneste. Karl Erik Bering ,som er indehaver af evet.dk har valgt at sponsorere 500 bandager. Fodervirksomheden Brogaarden har også givet et flot sponsorat i form af to paller lucerne og 20 poser á fem kilo Brogaarden vitamin mineral.
Alle kan hjælpe
Det er mest af alt penge, der er brug for. Og selv helt små beløb kan være med til at redde liv.
– De forbindinger, de skal bruge, til at forbinde sår koster 5,65 kr., så selv hvis folk bare sender en femmer, er de med til at gøre en forskel. Hvis bare hundrede mennesker gør det, så er der en kasse mere med på bilen, og så rykker det virkelig. Jeg mener det virkelig, når jeg siger, at intet beløb er for småt. De har desperat brug for parafinolie til at behandle kolikheste med, og for 185 kr. kan vi købe en dunk. Så kan man undvære 185 kr., kan man være med til at redde en kolikhest. Jeg håber på at få samlet lidt flere penge sammen, og de skal bruges til parafinolie, for det mangler de desperat, slutter Janne.
Du kan læse mere om Equus Caballus Rescue Foundation, og hvordan du kan donere her.
På Jannes Facebook kan du se, hvordan du kan støtte. Alle bidrag modtages med kyshånd.