Fra showrytter til redningsstald

26-01-2023 14:38

Charlotte Kusk Berwald

Da Rusland invaderede Ukraine sidste år, blev der med ét slag vendt op og ned på tilværelsen for mange millioner mennesker og endnu flere dyr. 

Copyright Ridehesten.com
Illia optrådte tilbage i 2003 i Danmark. Nu redder ukraineren i stedet heste, hvis liv er blevet vendt på hovedet af krigen. Foto: privat
Nyheden fortsætter efter annoncen

Før krigen var Illia Lurchyshyn en berømt showrytter, der blandt andet har optrådt i Herning. Han havde sin egen stald hvor hestene blev uddannet. Nu da krigen raser bruger Illia i stedet al sin tid på at hjælpe ukrainske heste. Her opstaldes nødstedte heste og fodres op hvorefter langt de fleste sendes videre til Vesteuropa hvortil deres ejere er flygtet.

De er så venlige og imødekommende
På vej ud til Illia Lurchyshyn tabte Jannes Aagaards lastbil lufttanken. De hullede veje i Ukraine, der jo i sagens natur ikke vedligeholdes under krigen, blev for hårde for den. – Godt jeg kender en lastbilmekaniker derhjemme, der kunne hjælpe mig med at vurdere om det var forsvarligt at trille langsomt videre. Det var det heldigvis! Da vi kom frem fik vi fat i en mekaniker, der kunne lave den, fortæller Janne Aagaard til Ridehesten.
Hun var i Ukraine med nødhjælp til mange af de nødstedte stalde, der lige nu kæmper en hård kamp for hestenes overlevelse. En af de stalde hun skulle aflevere nødhjælp til, var Illias. 
– Næste morgen var der ikke strøm, så da jeg kom til at sige noget om at alt jeg drømte om var en kop kaffe, fløj de ud og lavede et bål så der kunne blive kogt vand. Samtidig blev der lavet både spejlæg og lidt bacon, så vi kunne få noget, der mindede om et almindeligt morgenmåltid. Der er ikke alt det gode, de ikke vil gøre for os. De er så taknemmelige for al den hjælp de får og jeg håber vi kan hjælpe dem igennem krigen og ud på den anden side.

Nyheden fortsætter efter annoncen

En fri hest
Hos Illia og hans team blev der afleveret en masse gode ting og sager, der alle faldt på et tørt sted. De modtog lucerne og vitaminer/mineraler fra Brogaarden v/Rolf Monberg-Jørgensen. Til behandling af kolikheste fik de paraffinolie fra Charlottenlund Hestehospital v/Helge Jacobsen. For bedre at kunne behandle sår og andre skader, fik de vat og bandager fra E-vet v/Karl Erik Bering. Dyre-loppen v/Jeanette Linstrup havde sponsoreret en masse dækkener, som kommer til at gøre det lettere at få huld på de udsultede heste igen. Derudover modtog de foder, hø og spåner fra Sverige.
Så snart de gode ting var læsset af lastbilen, blev en hest læsset på. En hest, der nu, langt om længe, havde fået sine papirer i orden og var blevet stærk nok til at kunne klare rejsen ud af Ukraine. Det er meget dyrt at få en hest ud af Ukraine og ind i EU, da der ikke er de samme krav til chipmærkning og hestepas som vi har i EU. Derfor skal de fleste af hestene først registreres, have udstedt de korrekte papirer og først derefter kan de rejse ind i EU. Bare papirarbejdet løber hurtigt op i 2000 euro, der bliver betalt af hestens ejer, der selv er flygtet og derfor må kæmpe for at få stablet så stort et beløb på benene.
 – Hesten var radmager af den lange flugt, da den var ankommet til stalden. Nu kunne den langt om længe rejse videre og komme til Tyskland, hvor dens familie er flygtet til. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det bliver en glædesdag for både hest og ejer når de langt om længe får lov at være sammen igen, et trygt sted langt væk fra den krig og elendighed som er blevet de fleste ukraineres hverdag, slutter Janne.


Vil du hjælpe?
Du kan støtte Janne Aagaards indsamling direkte. Alle midler går ubeskåret til at hjælpe hestene. Selv et lille beløb gør en stor forskel og kan være med til at redde liv. Janne er nu ude af Ukraine igen og er ved at indsamle det næste læs nødhjælp, der skal fragtes til Ukraine.

Reg. Nr. 2622
Kontonr. 9027861595
 

Du kan følge Janne på Facebook her.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald