Russerne gav dem fem minutter

24-01-2023 10:22

Charlotte Kusk Berwald

Danske Janne Aagaard har mødt nogle grumme skæbner, mens hun har været i Ukraine med nødhjælp til hårdt trængte heste. Der er stærke billeder i denne nyhed

Nyheden fortsætter efter annoncen

Da russerne angreb Ukraine, fik Bogdan Baranovskiy d. 26. februar fem minutter til at forlade sit ridecenter. Hvis han blev der længere, ville russerne skyde ham. Derfor havde han ikke andre muligheder end at forlade stedet og overlade de stakkels heste og hunde til en uvis skæbne.

Copyright Ridehesten.com
En fin stald i Ukraine, før den blev taget af russerne. Foto: privat

Død og udhungring
Russerne skulle bruge ridecentret som hospital. Hestene blev enten ignoreret, og overladt til deres egen skæbne, eller lukket ind i de værelser, hvor staldpersonalet plejede at bo. Her åd hestene de alt hvad der kunne spises, i et desperat forsøg på at overleve. 

Da Baranovskiy og personalet langt om længe fik lov at komme tilbage 3. april, ventede der er frygteligt arbejde med at fjerne døde heste og tage sig af de hårdt sårede overlevende. Russerne havde hverken skånet hestene eller hundene. Flere af hundene var blevet banket og er efterfølgende blevet sky. Nu venter der et stort arbejde med at hjælpe hestene og hundene med at komme sig igen. Om hestene bliver rideheste igen, står indtil videre i det uvisse. Nu handler det blot om at reetablere så mange heste som muligt og i et land hvor det er svært at skaffe nok foder, er det en meget svær opgave. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Taknemmelige for hjælp
Som så mange andre steder i Ukraine, er også Bogdan og hans heste afhængige af hjælp udefra for at komme igennem krigen. Derfor faldt de mange vitaminer og mineraler sponsoreret af Brogaarden på et meget tørt sted. Derudover modtog stalden også hø og foder, indsamlet i Sverige. 
– Selvom de ingenting har, så er de bange for at tage for meget. De vil gerne have at der skal være til alle, så der er så mange heste som muligt, der klarer sig igennem krigen, fortæller Janne Aagaard og fortsætter: – Det er så frustrerende ikke at kunne hjælpe alle, så jeg forsøger hele tiden at minde mig selv om at bare en lille forskel også har ret. Gid der var mere man kunne gøre for dem. Man kan slet ikke undgå at blive følelsesmæssigt påvirket af det her. Tænk hvis det var mine heste, der var blevet udsat for det her. Det er ikke til at fatte at mennesker kan være så onde. 

 

Vil du hjælpe?
Du kan støtte Janne Aagaards indsamling direkte. Alle midler går ubeskåret til at hjælpe hestene. Selv et lille beløb gør en stor forskel og kan være med til at redde liv. Janne er nu ude af Ukraine igen og er ved at indsamle det næste læs nødhjælp, der skal fragtes til Ukraine.

Reg. Nr. 2622
Kontonr. 9027861595
 

Du kan følge Janne på Facebook her.

Charlotte Kusk Berwald

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Charlotte Kusk Berwald