Piaffe og pølser i høj septembersol

08-09-2023 22:34

Trine Askjær-Jørgensen

Fredag aften var Fisker Dressage Academy i samarbejde med Brogaarden vært for et pragtfuldt sommerarrangement, hvor små 300 dressurentusiaster kunne suge viden til sig fra nogle af landets bedste ryttere og trænere og bagefter nyde en grillpølse

Copyright Ridehesten.com
Dennis Fisker og Delatio med Bjarne Nielsen i baggrunden. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det blev en dejlig aften i det skønneste sensommervejr, da foderfirmaet Brogaarden i samarbejde med berider og landstræner i dressur for junior-, ung- og U25-ryttere, Dennis Fisker, for anden gang afholdte et event sammen.

Små 300 mennesker var mødt op for at se en masse fine heste og lærerig ridning, og til de første 200, der købte billetter, uddelte Brogaarden goodiebags samtidig med, at de også stod til rådighed med foderrådgivning eller bare en snak om hestetrivsel og foder i det nærliggende telt.

Igen var nogle af landets bedste trænere og ryttere samlet, og aftenens to hovedpersoner havde da også haft lidt travlt forud for eventet, for Dennis Fisker havde siddet helt frem til 16.50 og kommenteret EM i dressur på ClipMyHorse, mens Bjarne Nielsen havde gjort det samme på DR2. De nåede det hele, og Rolf Momberg fra Brogaarden og Dennis bød sammen velkommen.

Som et tvist havde arrangørerne denne gang inviteret en af Danmarks bedste islænderryttere, Sys Pilegaard, som er regerende danmarksmester i Tølt T1. Hun lagde ud på sin stjerne Baldi og forklarede og demonstrerede på fornem vis, at selvom mange måske tænker, at islænderridning er noget helt andet end dressur, så er dressur også afgørende på islændere. Dressurøvelserne hjælper med at holde hesten smidig, stærk og reel i gangarterne, så man kan vise dem bedst muligt, og sidebevægelser som schenkelvigning, versade, traversade bruger man også på islændere, til præcis de samme ting, som på dressurheste.

Derefter kom Dennis på banen og fortalte, at han er rigtig glad for sin nye base på Løgagergårdvej i Silkeborg. For her holder Morten Thomsen, der er berider og rejser rundt i verden og hjælper nogle af verdens bedste ryttere heriblandt tyske Jessica von Bredow-Werndl, til, og så er berider Bjarne Nielsen, som vi alle kender som vores dressurkommentator i TV, også en del af Dennis' forretning og underviser meget, både rytterne på stedet og ude fra.

Copyright Ridehesten.com
Dennis Fisker. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Det er da også tydeligt, at Dennis og Bjarne har det rigtig godt sammen. For det næste, der skete var, at Bjarne Nielsen kom på banen med en 6-årige spansk hest, hvortil Dennis kækt sagde, at han har givet Bjarne den at ride på, så Bjarne kunne komme i bedre form, og at når han har uddannet den til Grand Prix, så er han "udlært".

– Både Morten og Bjarne har enormt meget erfaring og kan bidrage med mange guldkorn og gode råd. Det er fedt at kunne sparre med dem og indimellem få et andet syn på sagen, sagde Dennis og supplerede med, at det er meget værd, at der er andre, som kan hjælpe med at ride nogle heste, når han er ude at rejse i forbindelse med sit job som landstræner.

– Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke er alt for pylret med, at det er andre, som rider ens hest. Det er godt for den at lære at gå med andre, og vi har hver især vores styrker, som vi kan bidrage med til at udvikle den, forklarede han.

Publikum fik således fornøjelsen af at overvære Bjarne Nielsen til hest, og sammen med Morten Thomsen viste han, at den unge, spanske hest er godt på vej i sin uddannelse. De to garvede beridere, der som unge var i lære samme sted, demonstrerede blandt andet noget af det arbejde, Morten qua sin enorme erfaring kan bidrage med fra jorden.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Herefter var det blevet tid til at Sophia Bøje Obel Jørgensen, som sidste år vandt af EM i dressur for juniorer og i år DM, kom på banen. Det gjorde hun med den nyindkøbte HP Vanderbilt e. Vitalis/ Desperado. Den bare 3-årige vallak flyttede for ganske kort tid siden ind i stalden i Silkeborg og har fået lidt tid til at vænne sig til omgivelserne og menneskerne dér, men får efter arrangementet her noget ferie.

Bjarne Nielsen var hoppet af sin hest og var nu klar til at "tegne og fortælle". Noget af det, han blandt andet understregede vigtigheden af at arbejde med, var skridt.

– I skridt er der ikke noget svævningsmoment, og det gør det svært at få hesten til at skridte igennem kroppen med den rette energi og overtrædning. Det kan være særlig svært med de unge heste, men derfor er det også så vigtigt at have fokus på at lære den unge hest at skridte korrekt fremad for benet og bevæge sig igennem kroppen, sagde han.

Copyright Ridehesten.com
Sophia Obel og HP Vanderbilt. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Han understregede desuden, at dette var en fortsættelse af sidste clinic, som blev kaldt "den ærlige clinic", fordi Dennis Fisker og Bjarne Nielsen virkelig gerne vil have fokus på den gode træning af hestene og ikke bare at vise dem frem på den allerflotteste måde. Fokus skal være på, at tilskuerne kan lære noget af det, der bliver vist. Derfor var der også flere forskellige ryttere og heste på forskellige aldre og uddannelsesniveauer på banen.

Længere inde i aftenens arrangement kom de mere uddannede heste på banen, hvor Sophia Obel blandt andet viste sin mors 11-årige dansk varmblodshoppe, Foldagers Chablis e. Blue Hors Romanov/ Idocus (opdr. Mette Boje Frederiksen), frem. Som Bjarne sagde, er det en stor hest med meget nerve, men også med en masse kvalitet og power, og når den slapper af, så er den virkelig god, hvilket publikum så absolut fik at se i dag. Selvom hoppen kan gå Grand Prix, understregede Bjarne vigtigheden af stadig at ride en masse grundridning og god, varieret træning.

Copyright Ridehesten.com
Sophia Obel og Foldagers Chablis. Foto: Ridehesten.com/Trine Askjær-Jørgensen

Så kom Dennis endelig selv i sadlen, og det på den 19-årige kårede hannoveranerhingst, Delatio e. De Niro/ Rubinstein I. Imens Dennis flot viste hingsten frem i nærmest samtlige Grand Prix-øvelser, forklarede Bjarne, at man især bør have fokus på holdbarheden hos de ældre heste.

– Hestene kan ikke holde til det hårde arbejde i 100 år. Jo ældre de bliver, jo mere har de brug for at blive gymnasticeret i kroppen samt masser af variation. Man får holdbarhedsproblemer, hvis man ikke gør det.

Det var netop Bjarnes fokus og vigtigste pointe i aften; at man skal mærke sin hest og føle sig frem i forhold til, hvad den har brug for, og så skal fokus være på at træne den sund og stærk, og det indebærer både variation dagene imellem og i selv træningerne; at man både kan ride løsgørende og grundridning, men selvfølgelig skal der også bygges lidt på og udfordres indimellem, ellers bliver hest og rytter ikke bedre.

Dennis og Sys Pilegaard lavede til slut en lille challenge om, hvilken hest der kunne løfte benene højest, Delatio eller Baldi. Derefter rundede Dennis og Rolf Momberg af med at takke alle de fremmødte og dem, der har hjulpet til, og så var det tid til pølser, sodavand/øl og hygge i det skønne sommervejr.

Se et lille sammenklip fra arrangementet her:

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen