Smidiggør hesten med god rygtræning

11-01-2022 12:41

Annika Knudsen Lorentsen

Forskning viser, at man formodentligt kan forebygge rygsmerter hos hesten ved at træne en speciel muskel i ryggen ekstra grundigt, og samtidig gøre hesten mere smidig

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Sanne Kolind
Nyheden fortsætter efter annoncen

En lang række rideheste er påvirket af rygsmerter i højere eller mindre grad, og det har betydning for hestens velfærd og præstationsevne.

Engelske forskere har tidligere fundet frem til, at øvelser og træning, der styrker multifidusmusklen i hestens ryg, kan forebygge rygsmerter på længere sigt. 

Musklen er den, som er placeret langs rygsøjlen, og som kontrollere og støtter bevægelserne, samt beskytter mod skader. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

I studiet blev 12 væddeløbshest brug, og halvdelen af hestene gennem øvelser, der specifikt træner denne muskel over 12 uger. Hestenes muskler blev tjekket hyppigt ved hjælp af  ultralydsscanninger. 

Resultaterne viste, at den specifikke træning af musklen gjorde, at den voksede betydeligt i forhold til samme muskel hos de heste, som ikke modtog den ekstra træning. 

Rytterne bemærkede efter eksperimentet, at de heste, som havde fået den ekstra træning af rygmusklen, var blevet mere smidige. 

I martsudgaven af magasinet Ridehesten 2012, kan man læse om forskellige øvelser, som kan hjælpe hesten. Husk, at hvis man har abonnement på vores digitale magasin, så kan man læse alle magasiner tilbage til 2005 online.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen