Svært ved at holde på vandet under ridning?

21-02-2022 06:30

Trine Askjær-Jørgensen

”Jeg undgår nærmest helt at ride, fordi det er flovt, at jeg er utæt”. ”Jeg er nødt til at bruge bind, når jeg springer, hvilket er rigtig irriterende”. ”Jeg overstår letridningen hurtigere, end jeg ellers ville have gjort”. Bare rolig, du er ikke alene. Mange ryttere, særligt kvindelige, oplever problemer med ufrivillig vandladning eller dryp under ridning

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

Ridehesten har sammen med fysioterapeuterne Rikke Riis og Irene Krog Klostergaard sat sig for at belyse dette tabubelagte emne.

Fysioterapeut til både heste og mennesker, Rikke Riis, satte sig sidst i 2021 for at undersøge, hvor mange ryttere, der oplever problemer med ufrivillig vandladning eller dryp under ridning. Rikke havde selv gjort sig nogle erfaringer efter at have født to børn og dermed fået øjnene op for, at her var et tabubelagt emne, som nok er større, end man lige regner med.

– På fysioterapistudiet fik jeg øjnene op for, at inkontinens faktisk er et større problem, end man regner med. Derfor er det selvfølgelig også et problem i sporten. Da jeg selv fik børn, prøvede jeg på egen krop, at det kan være en stor udfordring at holde tæt i letridning, specielt lige efter fødslen. Jeg kan godt huske følelsen af, at man sidder på hesten i trav, og så tænker man ”Dryppede jeg lige der?”, siger Rikke Riis.

Samtidig har hun i sit virke som fysioterapeut for både heste og mennesker også oplevet, at flere ryttere f.eks. i forbindelse med rytterfitness ikke kan holde tæt, når de laver øvelser som sprællemænd eller løber, sjipper, laver skihop, høje knæløft osv.

– Når de skal lave bevægelser, der er lidt mere ukontrollerede enten på hesten eller på jorden og særligt med spredte ben, er der flere, der har givet udtryk for, at de ikke kan holde tæt. Jeg har da også holdt mange heste midt i ridetimen, fordi fru Hansen lige skal ind at tisse, forklarer Rikke...

 

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten Februar 2022 s. 72-83.

Kristine Ulsø Olsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen