Cecilia Lindahl
Alle hesteejere ved, at der nærmest ikke er en ende på de skader eller sygdomme, som hesten kan pådrage sig. Da den er et flugtdyr og nervøs af natur, kan det også være medvirkende til at give skader f.eks. på fold. Det er ikke alene i forbindelse med træning, at hesten kan få skader, der sætter den ud af spillet i kortere eller længere tid.
Foldskaderne er typisk akut opståede skader, som forstrækninger, forvridninger eller slag, men det kan naturligvis også forekomme under træning.Skader kan også akkumulere over længere tid og kan skyldes:
– Som rytter skal du tænke på, at din opgave er både at være hestens samarbejdspartner, dens fitnessinstruktør og psykolog, og du har ansvaret for at styrke hestens svage sider, understregede dyrlæge og eksamineret træner Michael Sinding. Og det kræver både, at rytteren selv er i form til opgaven, og den har den nødvendige viden, samt ikke mindst en plan for træningen
Variation og planlægning
I forhold til at minimere træningsskader, så er det altid en god idé at ride hesten på et varieret underlag. Det øger hestens opmærksomhed og træner følesansen (proprioceptionen) og det kan være medvirkende til at forebygge skader. Man kan f.eks. kombinere træningen i ridehallen med rideture ud i naturen eller med at skridte og/eller trave over bomme på jorden.
Nysgerrig? Læs meget mere i denne månedsudgave af magasinet Ridehesten, hvor du får hjælp til at lægge en god træningsplan for dig og din hest.