Tænk på helheden

12-06-2023 16:40

Lars Mars

Optimering af rytteren: Det hele hænger sammen, og har stor betydning for hinanden. Både i hverdagen, i skolen, på uddannelse eller arbejde, samt i ridningen

Copyright Ridehesten.com

Rutiner og vaner kan være super gode – men hvis vi ikke er visionær, eller undersøger om der er noget ekstra, eller noget andet vi kan gøre for at hjælpe os selv - kan det være hæmmende for både udviklingen og præstationen.

Vores hjerne er så smart indrettet, at den registrere om vi er klar til det som vi skal i gang med.

Groft fortolket skanner hjernen om den er klar og forberedt – samt via signaler fra vores nervebane-system, registrere hjernen om kroppen er klar, samt om der er energi nok på ”tanken”.

Hvis der bare er det mindste som kan gøre hjernen i tvivl – så sætter den straks gang i vores ”alarmberedskab”, for at forhindre os i, at kaste os ud i noget som krop eller hjerne ikke er helt klar til – som f.eks.:

  • Hvis træningen frem mod et stævne ikke er gået helt så godt.
  • Hvis de seneste stævner ikke er gået som håbet.
  • Hvis vi ikke spiser og drikker nok – så der ikke er optimal energi til rådighed.
  • Hvis vi fokusere mest på at undgå at lave fejl – i stedet for at glæde os til at ride, og vise hvad vi kan.
  • Hvis vi ikke har forberedt os ordentligt på det som vi skal i gang med.

VI KAN HJÆLPE HJEREN TIL AT SKABE TRYGHED – VED AT VÆRE OPTIMAL FORBEREDT, BÅDE MENTALT - FYSISK - SAMT MED DE BASALE BEHOV   

En del af vores hjerne (krybdyr hjernen), er indrettet således at den altid skal være parat til at flygte, hvis den mærker noget ”ubehageligt”, på samme måde som hos ponyen/hesten.

Vi flygter selvfølgelig ikke fysisk – men hjernen vi forsøge at påvirke os psykisk, som f.eks. ved at give følelser som ”nervøsitet”, samt at hjernen fylder os mest med tanker om det som ”kan blive svært”, og ”frygten for at lave fejl”.

Det skaber tryghed i hjernen når vi er optimalt forberedt
I en detalje- og koncentrations-sport som ridesporten, er det en kæmpe fordel at være opmærksom på alle områder – fordi at de mindste ”små mangler”, eller tvivl, vil påvirke koncentrationen når der kræves allermest af os.

Så hvis hjernen mærker at der er ubalancer i et eller flere af nedenstående områder, kan det enten påvirke udbyttet af vores træning - eller præstationen til stævnerne - eller at det vil påvirke vores glæde til ridningen, fordi at vi konstant mærker noget, som gør os i tvivl om vi er klar.

1) Vores mentale indstilling til det som vi skal i gang med:

  • Hvis vi tænker mest på det som kan ”gå knap så godt”, eller ”det som kan blive svært – i forhold til at GLÆDE os til at vise hvad vi har øvet os på, og det som vi kan.

2) Trivsel:

  • Fokusere vi mest på resultaterne og hvad andre tænker - i forhold til glæden ved at udvikle og dygtiggøre os. Samt at huske at fokusere på ”mennesket inde i rytteren”.

3) Optimering: Kost, væske, søvn, hvile:

  • Hvis fokus på energi og restitution underprioriteres - kan det gå udover koncentrationen, indlæringen, udviklingen, præstationen samt vores trivsel.

4) Fysisk:

  • Hvis der er ubalancer i kroppen enten mht. styrke- eller smidigheds-forskelle kan dette have en stor betydningen for både udvikling og præstation.

5) Vi slæber vores oplevelser med os:

  • Alt hvad vi oplever i hverdagen, i skolen/uddannelse/arbejde, fra mobiltelefonen, samt til ridningen – flytter vi bevidst eller ubevidst med videre til det næste som vi skal i gang med – så når noget er gået godt, har vi en positiv indstilling til det næste som vi skal i gang med - og omvendt, ofte er det den der påvirker og tynger allermest.

Uanset om vi søger kompetencer til endnu mere udvikling – eller vi ønsker at kunne håndtere eventuelle udfordringer – er det en rigtig god ide at gennemgå om der er styr på ovenstående områder.

Så når mange mentaltrænere og psykologer skriver, eller forklare dig, at du bare skal tænke på den ene eller anden måde, og at du bare skal overbevise din hjerne til det ene eller andet – så er det typisk et quickfix i en periode - men det er måske ikke altid nok – fordi at mange andre ting også har en stor betydning og påvirkning på det som vi skal i gang med - så tvivlen eller usikkerheden vil typisk komme snigende tilbage på et tidspunkt når der kræves optimal af dig.

I en travl hverdag kan der meget let gå gode udviklingsmuligheder tabt
Her tænker jeg ikke på ridningen, for det bliver der selvfølgelig afsat tid til – men jeg tænker på alt det udover selve ridningen - alt det som kan understøtte og skabe tryghed – så din hjerne har optimal overskud til at koncentrere sig, om din ridning og det som du ønsker at gøre.

Jeg skriver mine blogindlæg fordi, at det er min store passion at hjælpe ryttere med at finde alle muligheder der kan hjælpe dem, til at få det bedste udbytte af det som de gør.

Jeg sørger altid for, at alle dem som jeg hjælper og arbejder med er 100% informeret om alle optimerende områder, uanset om jeg er hyret til at hjælpe med det mentale- eller det fysiske-område.

Med en holistisk tilgang (fokus på helheden) skaber vi de bedste fundamenter for sund udvikling og præstation, samt god trivsel, både i hverdagen og til ridningen -  samt med hvordan vi bedst og lettest kan hjælpe os selv til det bedste udbytte – både med fokus på rytteren og ”mennesket inde i rytteren”, med alt det som kan hjælpe og understøtte til både læring, udvikling, præstation, samt glæde.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN FOKUS PÅ HELHEDEN

Du kan læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation:

  • På min blog på Ridehesten.com HER
  • På min hjemmeside: WWW.RYTTEROPTIMERING.DK  HER

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner