Line giver 7 tips til at ride hesten sundere

03-02-2017 10:24

Grand Prix-rytter Line Hass giver her syv tips til forbedre din hests fysiske sundhed

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Siden Tarsan og jeg red DM i sommers, har jeg brugt meget tid på at forbedre hans fysiske sundhed, så han forhåbentligt kan gå på Grand Prix-niveau mange år endnu. Jeg ønsker at forbedre hans fysik og de muskler, som han gerne skal bruge, når jeg rider dressurøvelserne. Herigennem får jeg en sundere hest, en mere holdbar hest, og jeg får mere kvalitet i mine øvelser.

Jeg har bl.a. arbejdet på at forbedre hans rygmuskler og hans smidighed igennem gulerodsøvelser fra jorden. Derudover har jeg trænet hans reflekser og koordinering i forhold til at løfte bringen, bruge mavemusklerne og løfte ryggen ved at træne bomme på jorden og andre øvelser fra jorden. Også i ridningen har jeg fokuseret meget på at forbedre hans overlinje, hvilket er særdeles vigtigt for at have en sund ridehest i mange år.

I dette blogindlæg vil jeg give Jer mine tips til, hvordan I kan ride jeres hest sundere ved at træne dens overlinje.

1) Hvad er hesten overlinje egentlig
Hestens overlinje består af hestens hals, ryg og bagpart – se billedet ved siden af, hvor den blå linje følger hestens overlinje.

2) Overlinjen og hestens muskler
Når hesten bruger overlinjen under træningen, bruger hesten sin muskler på en god måde. Hestens bruger nemlig de øvre halsmuskler i modsætning til at bruge sin underhals. Hesten bruger sine rygmuskler, når den går med løftet ryg i stedet for at gå med sænket ryg. Og hesten går med sænket bagpart og indundergribende bagben i modsætning til at lade bagparten hænge bagud. 

3) Hvorfor er overlinjen vigtig for hesten
Ved at træne hestens overlinje i ridningen får man altså trænet de muskelgrupper, som gør hesten i stand til at give rytteren et blødt sug på tøjlen, bære en sadel og rytter uden at blive øm og spændt i ryggen, og den træder ind under sig i samlingen og bærer vægten på bagparten i stedet for at falde på forparten.

Man ønsker, at hesten får en god og muskuløs overlinje, så hesten kan bære rytteren og udføre dressurøvelserne på en sund måde. Herigennem reduceres risikoen for at have en hest med en stærk underhals, en muskelfattig, øm ryg og en svag bagpart.

Nyheden fortsætter efter annoncen


4) Hvordan træner man hestens overlinje i ridningen
Man kan bl.a. træne hestens overlinje ved at ride hesten ”frem og ned”. Dvs. få hesten til at sænke nakken og strække halsen frem i takt med, at man forlænger tøjlerne. Ryggen kommer op, og man ser, at hesten slapper af i underhalsen og en markering af hestens øvre halsmuskler bliver synlig. Her er det dog vigtigt, at hesten ikke rides på forparten, når man lader hesten strække sig frem og ned. Hesten skal bevare sin balance på bagparten.

Målet er, at hesten bruger musklerne i overlinjen, også når man rider dressurøvelser, og når man rider i højere samling – og det er bestemt ikke let.

5) Få hjælp af din underviser
Det kan være svært i starten at mærke, hvornår hesten bruger musklerne i overlinjen. Hvis ikke man har prøvet det før, så ved man jo ikke, hvordan det skal føles. Her vil det være en god idé at få sin underviser til at fortælle, hvornår hesten bruger overlinjen rigtig i løbet af træningssessionen. Efterhånden begynder man selv at kunne mærke forskel.  

6) Nogle heste har lettere ved det end andre
Nogen heste er fra naturens side bygget på en sådan måde, at de har lettere ved at bruge overlinjen end andre heste. Men alle heste kan igennem god træning blive sundere rideheste. Og det er en vigtigt opgave for os som rytter at fokusere på i ridningen.

7) Tjek selv din hests overlinje
Når man står på staldgangn, kan man selv tjekke, om hesten udvikler sine muskler i overlinjen. Over tid skal man kunne se, at hesten udvikler en flot muskulatur hen igennem hele overlinjen. Eksempelvis ønsker man at se en muskuløs ryg, som giver en god bæreflalde til sadlen, og som ikke er irriteret eller øm.

Jeg har også brugt tiden siden DM til at forbedre min egen fysik. Jeg har været til ryttertjek hos en fysioterapeut, hvor jeg har fået lavet et træningsprogram, som kan hjælpe mig med at forbedre mine små skævheder og min koordinering. Derved opnår jeg i sidste ende at forbedre min opstilling og indvirken på hesten. Så det er super fedt! Det vil jeg fortælle mere om i næste indlæg.

Rigtig god fornøjelse med træningen af hestens overlinje.

Mvh. Line Hermann Hass

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner