Ikke et kvalitetsstempel

15-08-2022 09:09

Anja Nielsen

Jeg hører næsten dagligt ordet ”perfektionist”. Jeg hører i samme omgang ordet blive brugt som et slags kvalitetsstempel, eller som en slags undskyldning for, at rytteren ikke nåede målet

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du spørger mig, så er det enormt vigtig at vi får sat fokus på, hvad ordet ”perfekt” egentlig gør ved os. For det bliver brugt ofte.

Rigtig ofte.

Du har sikkert hørt, at ”perfekt” ikke findes, fordi du eller en anden altid kan gøre det bedre endnu. Men, det hænger ikke rigtigt ved. Vi bruger det alligevel hele tiden.

Ja, jeg bruger det også.

”Perfekt”, når en tid bliver aftalt – fx.

Men, jeg bruger ikke ordet omkring mine præstationer mere.

Det hæmmer mig at bruge ”perfektion”, når jeg omtaler niveauet af en præstation.

Det er vigtigt at forstå at perfekt og optimalt, har det samme mål, men optimalisten når målet, hvor perfektionisten ikke når målet.

Det er nemlig sådan, at perfektionisten ønsker målet A – B, nået på hhv. kort tid og uden krøller på tidslinjen. En perfektionist hader at fejle, det kan en optimalist også godt gøre. Det at fejle giver ofte følelser som frustration, afmagt, ked af det hed og vrede. Det er helt naturligt.

Men, det en optimalist gør, er at acceptere følelserne som fejlen medbringer. Det vil altså sige, at når fejlen sker, og følelsen kommer, så løber optimalisten ikke i flyverskjul bag alle undskyldningerne. Hun bliver stående og acceptere regnen af følelserne der kommer.

Når følelserne er stilnet af, rejser hun sig, velvidende at det kan ske om lidt igen, og fortsætter mod målet.

Når vi går efter perfekt, forlænger vi rejsen til målet. Det er nemlig ikke perfekt der får dig i mål. Det er optimalt og tilfreds der gør det.

Billedtekst: Du skal med andre ord ikke stoppe før du er tilfreds med arbejdet.

Tilfreds betyder at du har sat dig et konkret mål for træningen og når du har redet det du havde sat dig for og er tilfreds med træningens udfald, så stopper du med en mæthedsfølelse af, at du har opnået et delmål i dag og er lykkes med at tage et skridt tættere på det store mål.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Når du leder efter ”perfekt”, så stopper du aldrig i tilfredshed. Så er målet uklart, fordi du leder efter noget du ikke kan få og derfor leder du indirekte efter fiasko.

Ikke så fed en følelse, vel?

Det er derfor super vigtigt, at du sætter et meget konkret mål, som du forfølger og hver eneste dag har fokus på dét mål. Hver eneste dag skal du være tilfreds med indsatsen og stoppe når du er tilfreds. – Og tro mig, leder du efter det der lykkes, vil du være tilfreds hver dag.

Tilfreds kan også omhandle læring. – Altså, at du laer fejl på fejl en dag og finder en vigtig læring i fejlene og er tilfreds med dét.

Øv dig i at lede efter max udbytte af din daglige træning. Både i form af masser af fejl der bringer dig tættere på dit store mål, men også de ting der lykkes fra uge til uge.

Pas på med at gemme dig bag en kujonkappe af frygt for at fejle. Den frygt har vi alle. Det er helt normalt. Alle mennesker ønsker at lykkes i det de sætter sig for og som er vigtigt for dem.

Når det kammer over og stopper vores udvikling, så skal vi være vågne.

Vi skal med andre ord ikke se ”perfektionisme” som et kvalitetsstempel. Vi skal finde et andet ord for det vi leder efter.

Og når du nu ved, at perfekt hæmmer mere end det gavner, så håber jeg at du går på jagt efter noget andet. Gå på jagt efter at være tilfreds med din indsats og læring, og søg at få det optimale og maksimale ud af en hver træning.

Perfekt ligger længere nede på udviklingsskalaen, end optimalt gør. Optimal giver mulighed for udvikling. Perfekt hæmmer dig i at turde tage chancer.

Kh Anja
Powermind Academy

Få flere tricks til ro i maven her:

https://www.facebook.com/groups/powerminders

http://powermindacademy.dk

https://www.instagram.com/powermind_academy/?hl=da

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen