Vær opmærksom på hestens træning i koldt vejr

22-01-2019 07:46

Merete Haahr

Frostvejret har sat ind, og med det følger glatte veje, frossent underlag og kold luft. For at undgå unødvendige skader er det vigtigt at være opmærksom på de problemer, der følger med træning af hesten i det kolde vejr

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Skader og sygdomme hos hesten kan let forekomme i koldt vejr, og som rytter og hesteejer bør du være opmærksom på hvordan du træner din hest når temperaturen falder. Det kolde vejr kan føre til skader på muskler og sener, på åndedrættet og det kan føre til kolikanfald eller kramper hvis man ikke tager de nødvendige forholdsregler. Dette gælder ikke kun for højt trænede sportsheste, men i høj grad også for almindelige heste, der ikke træner så intensivt. Det fortæller David Marlin, som er en anderkendt engelsk forsker og specialist indenfor træning af heste. Han har skrevet mere end 150 artikler om træning og hestens fysiologi og har rådgivet mange større organisationer inden for ridesporten.

 

Opvarmning

– Det er ingen overraskelse at det tager længere tid for hesten at varme op i koldt vejr, fortæller David Marlin. Hvis muskler og sener ikke er varmet nok op, inden hesten går i gang med hårdere og hurtigere arbejde, så kan det øge risikoen for skader. Det er let at forhindre ved at man lader hesten gå længere i skridt eller let trav inden man får over til strengere arbejde, og man kan eventuelt lægge et lille tæppe over lænden for at øge hastigheden hvormed kroppen opvarmes.

 

Ortopædiske skader

Vær opmærksom på ujævne overflader. Der kan være stor risiko for skader er træning på ujævne overflader og overflader som pludselig ændrer sig over en kort afstand fra hård til blød eller omvendt. David Marlin beskriver, hvordan overflader, både naturlige og syntetiske ændrer sig ofte med de lave temperaturer, særligt om morgenen, særligt de områder der ikke får meget sollys. Nogle overflader kan være frosne hele dagen i kolde perioder. For heste med svage led, eller en tendens til gigt, kan en ujævn bund sammen med kolde temperaturer føre til øget stivhed og forårsage halt hed hos hesten.

 

Åndedrætsbesvær

Mange kender sikkert til, at astma hos mennesker bliver værre i koldere vejr. En undersøgelse fra England viste, at millioner af mennesker kunne få livstruende anfald ved at indånde den kolde luft, særligt når der sker et pludseligt fald i temperaturen. Et godt råd er at undgå træning i koldt vejr, og sætte et tørklæde for munden for at varme og fugte indåndingsluften. Dermed vil den kolde luft ikke virke helt så hårdt på irritable luftveje.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste bliver også påvirket af luftvejslidelser som astmatisk bronkitis og hoste. Det er ofte i relation til indånding af allergener som pollen, skimmel støv eller lignende, som fører til en inflammatorisk reaktion, som igen producerer slim eller indsnævrer luftvejene. David Marlin er ekspert på hestens åndedræt system, og han forklarer at kold luft virker på en anden måde, men giver de samme symptomer ved irritation af nerverne i luftvejene. Tidligere undersøgelser har vist at heste, der indånder luft med en temperatur på omkring 5 grader, kan få skader på luftvejene, selv under en langsom galop. Et studie fra Nord Amerika har vist, at når temperaturen faldt, så steg antallet af væddeløbsheste, som havde blod i luftvejene. Selvom tørklæde for munden hjælper mennesker, og selvom masker til heste, der træner i koldt vejr, har været afprøvet, så er de ikke lige så effektive. Det bedste råd er at undgå hurtig eller hård træning på meget kolde dage, særligt hvis du har en hest med luftvejsproblemer.

 

Energi og fodring

Når vejret er koldt bruger heste mere energi til at holde varmen, særligt når temperaturen nærmer sig frysepunktet. Det er dog ikke nødvendigt at øge hestens ration af kraftfoder, så længe den har fri adgang til grovfoder, som hø eller wrap af god kvalitet. Træning i koldt vejr øger forbruget af glykogen hos hesten. Det kunne betyde et lille fald i præstationen eller en lidt ringere kapacitet for træning, men i de fleste heste er det ikke noget man lægger mærke til. Den største risiko for heste er, hvis de ikke kan trænes som normalt, mens foderrationen opretholdes som normalt. For heste der er overvægtige, eller har tendens til forfangenhed og kolik, kan foderet være det der gør udslaget, og gør hesten syg. Derfor er det vigtigt at holde igen med kraftfoderet, hvis hesten træner mindre på grund af det kolde vejr, slutter David Marlin.

 

De bedste råd når du skal træne i koldt vejr:

  • Brug mere tid i trav og skridt, når du skal varme op
  • Undgå moderat eller hård træning tidligt om morgenen eller på meget kolde dage, særligt med heste, der har åndedræts problemer.
  • Undgå hårdt eller ujævnt underlag, specielt områder på ridebanen, som ikke får meget sollys
  • Hvis du bliver nødt til at mindske den daglige træning, så skær ned på kraftfoderet, særligt hvis din hest har tendens til forfangenhed, kolik eller muskel kramper.
  • Disse råd gælder ikke kun for den toptrænede konkurrence hest, men for alle heste. Så selv din hest ikke træner til konkurrencer, er det stadig vigtigt at være opmærksomme på hvordan du træner i koldt vejr.

 

Kilde: www.davidmarlin.com

 

Selvom ikke du rider konkurrencer med din hest, er det stadig vigtigt at være opmærksom på de udfordringer, der følger med det kolde vejr

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner