Krybbebidning kan skyldes selenmangel

17-11-2017 10:46

Ny overraskende viden kan måske give svaret på krybbebidning hos heste. Et forskerteam er netop i gang med en undersøgelse, der tyder på, at selenmangel kan være årsagen

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Krybbebidning har eksisteret i århundreder, men det er indtil nu ikke lykkedes forskere at finde en afgørende årsag til den stereotype adfærd. Et forskerteam er i gang med en større undersøgelse og har netop fundet ud af, at krybbebidning hos heste kan være relateret til mangel på selen.

Forskerne Dr. Arash Omidi fra Shiraz Universitet i Iran og Dr. Matthew Parker fra Universitetet i Portsmouth i England siger, at deres resultater tyder, på at krybbebidning deler lignende karakteristika med nogle menneskelige neurologiske eller psykiatriske tilstande som skizofreni og autisme.

Undersøgelsen, der er rapporteret i Journal of Veterninary Behavior, er den første undersøgelse af sporstoffers rolle i forhold til krybbebidning.

Krybbebidning er en stereotyp adfærd, der ofte er foruroligende for ejere, da krybbebidning kan forårsage skade på tænderne og har været forbundet med kolik. Ejere og dyrlæger verden over har forsøgt sig med mange måder at helbrede sygdommen på, dog uden succes.

– Det er for tidligt at sige med sikkerhed, om selen i kosten vil hjælpe eller endda helbrede tilstanden, men de krybbebidere, vi testede, manglede selen, lyder det fra en af forskerne, der samtidig opfordrede til at være forsigtig i forhold til at give sin hest selen.

Forsigtighed med selen
For høje doser af selen kan være giftigt for heste. Den anbefalede daglige mængde selen er 1-5 mg/dag.

For heste findes selen naturligt i hø, græs og korn. Selen er også tilføjet det almindelige kraftfoder til heste, hvilket understreger vigtigheden af, at ejerne tjekker hestenes foder, inden der gives yderligere selen i form af kosttilskud.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Selen er en vigtig antioxidant, der beskytter kroppen mod skader forårsaget af frie radikaler eller oxidativ stress. Undersøgelsen tyder på, at mangel på selen øger oxidativ skade på de neurologiske systemer, hvilket forårsager eller forværrer problemet.

Lavt niveau af selen er tidligere blevet registret hos mennesker med skizofreni, en tilstand, som forskerne siger, er mere almindelig i områder, hvor jorden indeholder meget lave selenniveauer. For mennesker kan selen fås gennem paranødder, æg, kylling og en række andre fødevarer.

Forskerne testede både krybbebidere og ikke-krybbebidere gennem en blodprøve, hvor man så efter ni sporstoffer under krybbebidning og efter. De målte sporstoffer var selen, magnesium, zink, natrium, kalium, kobber, calcium, fosfor og mangan. Alle pattedyr, herunder heste og mennesker, har brug for små mængder af disse sporstoffer for at fungere optimalt, og alle kan hentes fra mad, hvis kosten er god.

Krybbebidning er gennem århundreder blevet kaldt mærkelig og uhelbredelig og er kædet sammen med en lang række af forskellige ting, herunder kedsomhed, en bivirkning til mavesår eller for meget sukker i kosten. Nogle mener også, at adfærden giver hestene en endorfin-rus, hvilket giver hesten lyst til at fortsætte.

I næste fase af undersøgelsen vil forskerteamet undersøge virkningen af kosttilskud på krybbebidere, især kostvaner med et højt indhold af selen og andre antioxidanter.

Se undersøgelsen HER

/horsetalk.co.nz

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen