Plastik kan hjælpe sår med at hele

07-01-2024 19:21

Trine Askjær-Jørgensen

Det lyder måske mærkeligt, men ny forskning viser, at ved at sy plastikfelter på huden omkring et alvorligt sår hos en hest, er der mindre risiko for, at såret springer op, og det heler bedre

Copyright Ridehesten.com
Se billederne af, hvordan dyrlægen har gjort, i artiklen hos Horse & Hound. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Brug af plastikindpakningen, som suturer sendes i, kunne være en økonomisk og effektiv metode til behandling af alvorlige sår hos heste. Dette er konklusionen på forskning offentliggjort i Equine Veterinary Journal, der undersøger en ny spændingslindringsteknik til at hjælpe med den primære lukning af traumatiske hestesår under stor spænding.

Undersøgelsens forfatter Dylan Gorvy, en britisk dyrlæge med base i Sverige, fortalte Horse & Hound, at teknikken, han har udviklet, ved at bruge små, påsyede stykker plastik omkring en skade, virkelig kan ændre, hvordan vi håndterer alvorlige sår hos heste, da den lindrer spændingen på den omgivende hud, hvilket gør det muligt for såret at hele bedre op.

Heste er meget modtagelige for traumatiske sår, særligt på benene, og Dr. Gorvy siger, at hvis disse ikke håndteres korrekt, kan det betyde, at hesten skal stå stille i månedsvis, ofte med det endelige resultat af, at et område af hestens ben er kosmetisk dårligt og funktionelt svagt, hvilket øger risikoen for yderligere skader.

Med traditionelle metoder til lukning af sår er risikoen for, at såret åbner sig igen, utrolig høj. En undersøgelse fra 2002 viste, at succesraten efter syning kun var 28%.

Copyright Ridehesten.com
Sår på heste ben kan være rigtig vanskelige at sy sammen, fordi der ikke er ret meget hud at sy i, og fordi lukning af såret let sættes under et stort pres, når hesten bevæger sig. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

– Indenfor de sidste par år har jeg fundet på denne teknik, hvor man bruger lettilgængeligt materiale; pakkerne suturerne kommer i, siger han og fortsætter: – Dette lindrer spændingen på huden – og vi har formået fuldstændig at vende succesraten.

Dr. Gorvy sagde, at teknikken "ikke er raketvidenskab", men snarere en forståelse af hudens funktion. Hvis kanterne af et sår trækkes sammen af sting, sætter det huden under et betydeligt pres (spænding), hvilket nedsætter blodcirkulationen og kan føre til nekrose (at vævet dør) samt forringet heling. Spændingen øges, hvis såret er i et område, der bliver sat under yderligere pres, når hesten bevæger sig.

– Vi forsøger at fjerne spændingen og flytte den væk fra såret og over til sund hud, sagde han og forklarede, at han lægger skum under plastikindpakningerne og syr dem på sund hud på hver side af såret og tilføjer derefter flere syninger gennem hullerne i plastikindpakningerne for at holde dem sammen. Såret sys som normalt, men spændingen i huden fjernes.

– I en case-serie bestående af 191 heste, der involverede tre hospitaler, opnåede vi en succesrate på 69%, sagde han og supplerede med: – De fleste heste var tilbage i arbejde efter fire uger. Dette er virkelig en "game-changer" inden for sårhåndtering, som tillader den succesrige primære intention med sår, som vi aldrig kunne have drømt om at lukke i fortiden.

Thilde Alsing

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thilde Alsing