Det skal du vide om hutter

28-09-2023 19:39

Trine Askjær-Jørgensen

En hut kan være smart, når insekter generer på varme sommerdage eller til stævne, når hesten skal fokusere på rytteren. Men ved du, hvad du bør være opmærksom på ved hutter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

En hut kan anvendes under ridning af forskellige grunde; for at forhindre fluer og insekter i at genere øreområdet på hesten, nogle gange bruges hutter til at reducere lydniveauet for hesten og andre gange bare, fordi de er moderne.

Hutter fås i alle former, farver og størrelser, forskellige materialer osv. Nogle har en flettet kant, som skal få dem til at se flotte ud. Fletningen kan variere i tykkelse og kan på grund af dens vægt hjælpe med at stabilisere hutten og forhindre, at fronten af hutten blæser op under bevægelse, især i forbindelse med springning. Derudover er hutten en mulighed for rytteren at udtrykke sin smag og farvepræferencer.

Mens der mangler evidens for den effekt, hutten har på hesten fra et psykologisk perspektiv, er trykfordelingen under en hut og dens effekt på hestens bevægelsesmønster tidligere blevet undersøgt.

Nyheden fortsætter efter annoncen

I et pilotstudie brugte en gruppe engelske forskere en trykmåtte til at måle trykfordelingen under et nakkestykke på en trense med og uden hut under samt elitedressurhestenes bevægelsesmønstre, når de havde dette udstyr på.

Fundene i undersøgelsen understregede vigtigheden af, at trensen passer korrekt til hesten, men også, at når man bruger en hut, er det vigtigt at overveje udformningen og designet af den, og hvorvidt den passer hesten, samt den effekt den kan have på trensens tilpasning til hesten og dermed hestens veltilpashed og evne til at yde.

Nogle gode retningslinjer er:

  •  Sørg for, at en eventuel flettet kant ikke befinder sig under nakkestykket på trensen
  • Sikr dig, at hutten passer hestens ører – de kan nemlig vha. ti forskellige muskler dreje sig 180 grader, og hvis hutten er for lille, kan det forhindre ørernes bevægelse
  • Tjek om hutten har løftet nakkestykket, hvilket kan påvirke placeringen af biddet i hestens mund, så det ligger højere, end det skal

Kilde: Centaur Biomechanics

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen