Merete Haahr
Hestenes forfædre var jo dyr på størrelse med hunde, og dengang havde de tre til fire tæer. Hvad skyldes det at nutidens heste har udviklet sig til kun at have en enkelt hov og hvilke konsekvenser har det haft?
Et nyt studie viser at efterhånden som hesten blev større, gav en enkelt tå mere modstandsdygtighed overfor knoglestress end flere små tæer. For at gå tilbage i hestens evolutions historie, har videnskabsmænd undersøgt 13 fossiler af ben fra heste som dækkede hele hestens udvikling helt tilbage til den 50 millioner år gamle Hyracotherium, - et dyr på størrelse med en hund, som havde tre tæer på bagbenene og fire tæer på forbenene - , og så op til vor tids moderne heste. Forskerne målte egenskaber som benlængde og areal ved at bruge en 3D scanner, og det afslørede benenes modstandskraft i forhold til når de kom under stort pres og blev udsat for bøjninger. Forskerholdet anslog ca. vægten af hver hest, og udregnede, hvor meget stress deres ben ville have været udsat for, når hesten travede eller sprang.
Efterhånden som hesten blev større, benene blev længere og dens kropsvægt blev forøget, viste det sig at hestens midterste tæer også blev større og mere modstands dygtig overfor belastninger, mens de små sidetæer blev mindre og til sidst forsvandt helt. Nulevende heste har kun en enkelt hov, men hvis du ser godt efter lige over hoven, kan det være at man kan få øje på bittesmå rester af det der engang var en rigtig tå. Man mener at kastanjerne som er små udvoksninger af horn som sidder på indersiden af hestens ben er levn fra fortiden, dengang hesten havde flere tæer. Der er også de såkaldte sporer, som sidder lige bag på fodleddet, godt gemt at hovskægget. Sporerne er rester at de ekstra tæer som hesten engang havde.
Kilde: Mechanics of evolutionary digit reduction in fossil horses (Equidae)