Begår du også denne fejl, når du fodrer hesten?

31-03-2021 19:32

Merete Haahr

Ernæring og sundhed ligger alle hesteejere på hjertet, og dette spørgsmål var netop emnet for en stor International konference. Ridehesten var på pletten for at kunne formidle resultaterne af den seneste forskning til vores læsere

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet om hvordan vi fodrer vores heste bedst muligt optager alle, der har hest, men i vores iver efter at gøre det bedste for hesten kan vi begå fejl, som i yderste konsekvens kan få betydning for hesten helbred og velfærd.

Derfor var en lang række forskere samlet til den tiende European Equine Nutrion Congress, som blev afholdt virtuelt den 26 og 27 marts 2021, med det formål at udbrede kendskabet til hestens ernæring og forebyggelse af parasitter. 

Professor Pat Harris fra Waltham centeret for ernæring indledte konferencen ved at fortælle om betydningen af grovfoder for heste. Pat Harris er specialist i overvægt hos heste, forfangenhed og fodring af ældre heste, og hun fortalte om hvor meget grovfoder, som hesten har brug for. Nemlig mindst 1,5 % af hestens kropsvægt i grovfoder, eller 6.25 kilo til en hest på 500 kilo.

Fakta
Lyt og Lær

Vidste du, at Ridehesten også laver en PODCAST om fodring af heste?

Tryk her og lyt til det nyeste afsnit hvor vi gør dig klogere på STIVELSE og SUKKER i hestefoderet. 

Selv heste der skal tabe sig, har brug for minimum 1% af deres vægt i grovfoder daglig. Forskning viser, at langt de fleste heste sagtens kan klare sig på en diæt, der kun består af grovfoder, så længe vi er opmærksomme på foderets kvalitet, og eventuelt særlige behov for den enkelte hest.

Copyright Ridehesten.com

Fordøjelse 
Professor Myriam Hesta fra Ghent Universitetet, er specialist i hestens fordøjelses system, og arbejder med spørgsmålet om overvægt hos heste, samt hvilken betydning ernæringen har på hestens immunforsvar.

Hun mener, at mængden af grovfoder, der gives til hestene, er et problem, og at der er et stort behov for at uddanne hesteejere i betydningen af at give hesten tilstrækkeligt grovfoder. Myriam Hesta mener at dyrlæger bør tage det med i deres almindelige helbredsundersøgelser for at forebygge livstilssygdomme hos heste.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Dr. Karst Brolsma fra Holland for Eurofins Agro Wageningen fortælle om de almindelige overvejelser man skal gøre sig i forhold til grovfoder og pleje af græsmarker, specielt med henblik på sammenhængen mellem mikroorganismer i jorden og udbyttet af græsmarken. Han forklarede, hvilke faktorer der påvirker det ernæringsmæssige indhold af græsset på folden og den ernæringsmæssige værdi af grovfoderet.

Copyright Ridehesten.com

Den anden dag af kongressen så på spørgsmålet om græsning, parasit kontrol og ernærings strategier. 

Professor Edwin Claerebout fra Ghent Universitetet er en af de førende eksperter inden for parasitkontrol, og han forklarede omkring sygdomme forårsaget af interne parasitter. Han gav en kort introduktion til nogle forskellige metoder hvorpå vi kan diagnosticere tilstedeværelsen af parasitter, og understregede betydningen af at vi tester fremfor at gætte os frem. 

Professor Deborah van Dorn fra Utrecht Universitetet i Holland holdt oplæg om betydningen af at lave regelmæssige gødningsprøver, for at holde folden ren og for at mindske modstandsdygtigheden i de gængse ormekure.

Hun understregede hvor vigtigt det var at vil med bedre græsning systemer kan være med til at kontrollere forekomsten af parasitter. Hun forklarede om betydningen af at holde øje med hvordan vi med græsningssystemer og samgræsning med flere dyrearter, bedre kan kontrollere parasitter.

Copyright Ridehesten.com

Dr. Aranza Meana Manes fra Universitet i Madrid fortalte om sin forskning inden for kontrol af parasitter, og blandt andet kunne hun afsløre hvordan 20 % af heste, er med til at inficere folden med 80% af parasitbyrden. Derfor er det af stor betydning at kunne identificere de heste, der er de store udskillere af æg.

Du vil kunne læse mere om konferencen og de enkelte emner i de kommende numre af Magasinet Ridehesten. Køb abonnement HER. 

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen