Er din hest bedøvet?

07-06-2021 12:28

Merete Haahr

Bedøvelse og beroligende medicin spiller en vigtig rolle, både som smertestillende og til at kunne håndtere og berolige vanskelige heste. Forskere fra Brasilien arbejder på at udvikle en ny og simpel metode, som almindelige hesteejer kan bruge til at evaluere, hvor bedøvet hesten er

Copyright Ridehesten.com
FaceSed skalaen kan hjælpe til at vurdere hvor bedøvet hesten er. Foto:https://doi.org/10.1371/journal.pone.0251909.g001
Nyheden fortsætter efter annoncen

Stående bedøvelse og beroligelse af hesten er et alternativt til en fuld narkose, specielt for at undgå den høje risikoen ved at lægge en hest i fuld narkose. Dog kan det være vanskeligt for det utrænede øje at se i hvor høj grad hesten er bedøvet. Det har forskere fra Brasilien fundet en løsning på. 

Alice Rodigures de Oliveira og hendes kollegaer fra Universitetet i Sao Paulo Universitetet i Brasilien, har derfor udviklet en skala, som de kalder FaceSed, og som er baseret på hestens smerteansigt. Den skala kan hjælpe hesteejeren til vurdere, hvor bedøvet hesten er. 

Der har tidligere været udviklet metoder til at evaluere bedøvelse, men de har været baseret på, hvilken erfaring og uddannelse personen, der observere hesten har.

Der har manglet en skala, hvor man som almindelig hesteejer kan vurdere, hvor bedøvet hesten er. For at udvikle FaceSed-skalaen har forskerne set på den anerkendte skala for hestens smerteansigt. Her kan man 

Udfra den skala, har brugt tre ud af de seks ansigtsudtryk som skalaen er baseret på til at vurdere hesten med. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

For at afprøve FaceSed blev syv heste bedøvet med både høje og lave doser, og deres ansigt blev fotograferet ved bedøvelsens start, når bedøvelsen var på det højeste, og når bedøvelsen var ved af aftage. 

Billederne blev blandet og sendt til fire dyrlæge,  der var øvet i at vurdere ansigtsudryk, ørernes position, hvor åbne øjnene var, og hvornår hestens over og underlæber var mest afslappede.

Det så ud til, at skalaen virkede, og der var enighed og sammenhæng mellem dyrlægernes vurdering, og hvor bedøvet hesten egentlig var. 

Forskerne anbefaler yderligere studier, for at se om uerfarne personer også kan lære at aflæse hestens ansigt. Som almindelig hesteejer kan det være et godt redskab at kunne aflæse hestens ansigtsudtryk, ikke som erstatning for professionel hjælp, men for bedre at forstå hestens tilstand.

Du kan læse hele studiet her: Development and validation of the facial scale (FaceSed) to evaluate sedation in horses

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen