Myten om den oppustede hest

09-12-2020 06:29

Merete Haahr

Måske har du selv hørt historien ved en af dine første ridelektioner om, at en garvet rideskolehest kan holde vejret med vilje for at gøre det svært for dig at stramme gjorden. Selvom det er rigtigt, at hestens bug kan udvide sig, så er årsagen en anden

Copyright Ridehesten.com
Heste kan ikke holde vejret, men de kan spænde musklerne, så gjorden ikke kan strammes. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard.
Nyheden fortsætter efter annoncen

Nye ryttere bliver ofte belært om, at de skal tjekke gjorden en ekstra gang, når de sadler op, fordi nogle heste holder vejret for at undgå, at gjorden strammer. Det er lidt af en vandrehistorie, for rent fysisk kan en hest ikke holde vejret. Selvom den kunne, så ligger de første ti ribben lige under sadlen, og de bevæger sig ikke meget. Det gør det næsten umuligt for hesten at udvide gjorden ved lungernes kraft alene. 

Nogle heste ”puster sig op”, når de bliver sadlet op, men det, der sker, er, at hesten strammer sine mavemuskler, hvilket gør at brystkassen udvides gradvist, og gjorden løsnes, når hesten igen slapper af. Spændingen stammer måske fra, at hesten forventer en ubehagelig oplevelse, eller fordi det at stramme gjorden skaber ubehag. Dog kan det også være en mere naturlig adfærd i forhold til at have noget fremmed spændt rundt om maven. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Nøglen til at ”punktere” maven er afslapning. Først og fremmest bør du altid se efter, at sadlen og det øvrige udstyr passer, og tjekke, at du ikke forvolder hesten ubehag, når du sadler op. Måske skal du bruge en anden gjord, måske en med fleece, lammeskind eller en anderledes trykflade.

Når du placerer sadlen på hestens ryg, så spænd gjorden løst, men ikke for stramt. Rens først hestens hove nu, så der går nogle minutter, inden du strammer gjorden lidt mere. Herefter kan du trække hesten lidt rundt, indtil den er mere afslappet. Sæt dig op, men husk, at din vægt også skubber sadlen ned, så du skal sandsynligvis stramme gjorden igen, når du er kommet i sadlen og har redet nogle få minutter.

/Paulick Report.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen