Merete Haahr
Det er ikke den bedst løsning til at holde hesten skadesfri. Ifølge forskere så kan opstaldning af en hest føre til tab af knoglemasse og knoglestyrke.
Dr. Brian Nielsen har udført flere studier omkring knoglemasse, og hans resultater har været enslydende og meget overraskende. Selvom heste, der bliver holdt på stald, er muskelstærke, så er deres knoglemasse svag. Knoglemasse og styrken i knoglerne kan begynde en nedbrydning, inden for kun to uger. Det at gå ude 24/7 er ikke strengt nødvendigt for at opbygge stærke knogler, men det er nødvendigt at have muligheden for at sprinte.
I et studie fra universitetet i Michigan, undersøgte Brian Nielsen en gruppe ungheste som blev holdt på fold, og som havde almindelig knoglevækst. Halvdelen af hestene blev sat på stald, og gik på en skridtmaskine en time om dagen, og den anden halvdel af hestene forsatte med at gå ude.
Forskerne fulgte hestens knoglemasse og opdagede, at heste der gik på folden, forsatte med at udvikle deres pibeknogle, mens de heste, der stod på stald, havde et markant fald af knoglemasse, og dette varede ved i de næste tre måneder.
Herefter påbegyndte hestene sadeltilvænning og træning som to årige. I løbet af de efterfølgende to måneder blev hestene nøje undersøgt under skridt, trav og galop under rytter. Særligt pibebenets omfang og styrke blev nøje undersøgt. Træningen var i sig selv ikke nok til at øge hestenes muskelstyrke, og den faldt til et niveau der var endnu lavere, end den var fem måneder tidligere, da studierne blev påbegyndt.
Det var en situation, hvor hestens krop blev stærkere, muskler, sener, hjerte blev styrket, mens skelettet blev svagere.
Flere studier fandt at sprint, altså korte, intense løbesituationer, var nøglen til en sund udvikling og en øget knoglemasse. Heste skal have muligheden for at sprinte på egen hånd, eller i det mindste under træning for, at kunne bevare og øge knoglemassen. Er det ikke tilfældet vil knoglemassen hurtig blive degraderet og svag.
Det at sprinte lægger pres på knoglerne og tvinger dem til at bøje. Det gør, at kroppen bliver nødsaget til at danne mere knoglemasse og stærkere knogler. Hvis heste ikke har mulighed for at sprinte, og deres knogler ikke tvinges til at bøje, så vil kroppen optage de overflødige mineraler, i den tro, at knoglerne er stærke nok til at modstå det arbejde, de bliver bedt om.
Heste, der er en del af sportsaktiviteter som væddeløb eller spring, er i større risiko for at pådrage sig knogleskader på grund af tabet af knoglemasse. Yderligere forskning har vist, at voksne heste, der er opstaldet, også oplever knogletab.
Det er overraskende lidt der skal til, men regelmæssige sprint er afgørende i forhold til at forebygge skader.
Man skal være opmærksom på, at hvis man sætter sin hest på stald i en længere periode, så øger man risikoen for knogletab. Derfor er det absolutnødvendigt, at hesten kommer på fold, slutter Brian Nielsen.
Du kan læse hele studiet her Bone Strength and Mass: Impacts of Stall Rest and Sprinting, sponsoreret af American Quater Horse Association