Anna Pørtner
World Breeding Federation for Sports Horses er en paraplyorganisation, som repræsenterer 86 avlsforbund fra 36 lande. Det har fra begyndelsen været organisationens klare mål at være med til at støtte bedre sundhed og velfærd i hestesporten og avlen.
Derfor bestilte WBFSH forrige år et vidtrækkende forskningsprojekt hos Hartpury University. Ledet af professor Jane M. Williams med bidrag fra Janet Forbes, Lorna Cameron, Maria Donovan og Erica Febery. Ambitionen var at skabe retningslinjer for medlemsorganisationerne, og derfor blev 'Evidensbaserede anbefalinger til forbedring af sportshestevelfærd i avl' udviklet for at informere og udarbejde et WBFSH Welfare Charter - en række udkast til velfærdskodekser, sideløbende med anbefalinger til fremme af hesteavlen inden for fremtidige forskningsområder.
Dansk Varmblods formand Jan Pedersen, har de seneste 25 år være præsident for WBFSH, og han udtaler: – Vi er meget taknemmelige over for teamet på Hartpury University for deres hårde og banebrydende arbejde. Vi er fuldt ud forpligtet til at støtte alle vores medlemsforbund og 150.000 opdrættere verden over i at træffe de bedste velfærdsvalg inden for avl. Dette starter med udvælgelsen af avlsdyr, der med størst sandsynlighed vil producere heste, der kan føre et langt og sundt liv, men det påvirker flere aspekter af vores aktiviteter fra avlsteknikker til dagligt management og den rette beslutning ved livets afslutning.
Forskerne har set på en lang række nøglefaktorer såsom valg af avlshoppe, genetik, kåringsbedømmelse, brug af moderne reproduktionsteknikker, håndtering af føl og plage med mere.
Professor Jane Williams udtaler: – Vores forskning har vist, at velfærden i hesteavlspraksis stadig mangler forskning. Vores systematiske gennemgang af den eksisterende litteratur har fremhævet områder, hvor der er behov for yderligere arbejde. Vi fandt også ud af, at for at omsætte vores resultater til forbedring af hestes velfærd i praksis, er vi nødt til at understøtte en stærk implementeringsstrategi, der er tilgængelig og opnåelig.
Forskerne er blandt andet kommet frem til følgende 10 velfærdsprincipper:
I magasinet Ridehestens maj-nummer kan man læse mere om undersøgelsen, ligesom den betydning, den vil få for Dansk Varmblod.
Kilde: Pressemeddelelse/ WBFSH