Merete Haahr
En gruppe forskere fra England har videnskabeligt dokumenteret at ejere har ret i deres antagelser, når de siger at hesten genkender vores følelser.
Leanne Proops og Karen McCoomb fra universitetet i Portsmouth, England, har studeret flere af vores domesticerede dyrearter, blandt andet heste og hunde, for at belyse om dyr kan genkende ansigtsudtryk. Typisk har disse dyr levet sammen med mennesker i mange generationer og de ville kunne drage fordel af evnen til at aflæse vores følelser.
Vores kæledyr kan genkende vores ansigtsudtryk
Særligt hunde er kendt for deres intuitive forståelse af mennesker og deres ansigtsudtryk, og mennesker er ligeledes overraskende gode til at forstå hundes følelser. Nogle hundeejere mener endda, at hunde har udviklet klarere signaler, specielt til menneskers fordel.
Hunde, der er i stand til at reagere på vores følelser, bliver bedre ledsagere.
Heste har en lang historie sammen med mennesker
Heste er en anden domesticeret dyreart, som har en lang historie sammen med mennesker. Men indtil for få år siden var der ingen, der videnskabeligt havde bevist i, hvilken udstrækning heste har denne evne.
For at afprøve denne ide, blev 28 forskellige heste præsenteret for et billede af et smilende eller et vredt menneske, og forskeren noterede hestenes reaktioner. Hver hest blev vist en version af ansigtet med et par måneders mellemrum.
Forskerne fandt ud af, at hestene rent faktisk ændrede adfærd, når de blev præsenteret for et vredt ansigtsudtryk, fremfor et smilende og venligt udtryk.
Forskerne var interesseret i hvorvidt hestene viste nogen tendens til at se på billedet med venstre eller højre øje, og om hesten nærmede sig billedet, eller om den undveg det, og om hestenes hjerterytme blev øget, når de så på billedet. Forskerne forventede, at hestene ville reagere forskelligt på billeder, som stressede dem. De antog, at hestenes hjerterytme ville øges, og at de ville være mindre tilbøjelige til at nærme sig det billede med et vredt ansigtsudtryk.
Hestene ændrede adfærd
Forskerne analyserede videomaterialet, som blev optaget ved undersøgelserne, og de kunne konstatere, at hestene rent faktisk ændrede adfærd, når de blev præsenteret for et vredt ansigtsudtryk, fremfor et smilende venligt udtryk.
Hesten der fik vist et vredt anstigtsudtryk, havde en tendens til at se på billedet med det venstre øje. Det er muligvis fordi, at de ting heste ser med venstre øje, bliver forstået via højre hjernehalvdel, som er specialiseret i at håndtere trusler eller konkurrerende handlinger.
Hestene kiggede længere på det negative udtryk
I tillæg, var der en sammenhæng mellem, hvor længe hesten kiggede på det vrede ansigt, og om hesten brugte venstre eller højre øje. Hesten tog også længere tid til at nærme sig billedet, og det tyder på at hestene opfattede det vrede ansigtsudtryk, som en meget mere negativ stimuli, og det kan være forklaringen på at hestene så på billedet med deres venstre øje.
Forskerne overvågede også hestenes hjerterytme, og selvom der ikke var den store forskel i hestens puls, så fandt de, at det vrede ansigt fik hestens puls til at stige hurtigere end det glade ansigt. Det antyder, at hesten så det vrede ansigt som mere stressfyldt end det glade ansigt.
Positive udtryk udløste ikke positive reaktioner
Det er dog interessant at se, at det positive ansigtsudtryk ikke så ud til at udløse nogle specielt positive reaktioner hos hestene. De var ikke hurtigere til at nærme sig det glade billede, og de var ikke mere rolige, når de så på billedet. Ligeledes brugte de begge øjne lige meget, når de skulle se.
Heste har en instinktiv evne til at forstå vores følelser
Evnen til at genkende menneskers ansigtsudtryk har mange gode forklaringer. En af dem er, at heste gennem deres mangeårige sameksistens med mennesker, har udviklet en særlig instinktiv evne til at forstå vores følelsesmæssige tilstand. Mennesker og heste har helt forskellige ansigtsudtryk, og det gør det endnu mere fascinerende at de kan aflæse vores udtryk, mener forskerne.
Genkendelighed og erfaringer spiller en stor rolle
Undersøgelser fra hunde antyder, at svaret er langt mere komplekst. Selvom det er sandsynligt at hunde instinktivt genkender vores ansigtsudtryk i nogen grad, så viser forskning at nogle individer er meget bedre til at genkende menneskers følelser, hvis de kender dem godt i forvejen, og de kan også bedre aflæse mennesker af samme køn som deres ejer.
Det viser at genkendelighed og erfaring spiller en stor rolle i at forme fortolkninger af ansigtsudtryk. Selvom heste og hunde måske har en generel ide om, hvad vores ansigtsudtryk betyder, så skal de lære gennem erfaring, når det kommer til mere specifikke signaler.
Læse mere i rapporten: Functionally relevant responses to human facial Expressions of emotion in the domestic horse (Equus Caballus)