Tænk som en hest

06-03-2024 13:53

Hvordan vi betragter hesten gør en afgørende forskel for dens velfærd. Menneskeliggør vi den eller forsøger vi at sætte os ind i dens behov og reaktionsmønstre?

Copyright Ridehesten.com
Man kan se dybt og meget i et hesteøje. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Smed din hest dig af i dag, fordi den havde haft en dårlig dag på folden og var irriteret? Gad den ikke at gå i traileren i weekenden, fordi den vidste, at den skulle til stævne? Eller skrabte den på staldgangen i går, fordi den glædede sig til at komme ud at ride?

Mange ryttere kan have en tendens til at antropomorfisere hesten; dvs. at tillægge den menneskelige karaktertræk. Dette kan have en negativ indvirkning på hestens velfærd, da den dermed ikke forstås ud fra sine naturlige behov og instinkter, men ud fra et menneskeligt syn på verden.

Dette emne talte Nicolas de Brauwere, chef for velfærd og adfærd hos Redwings, Storbritanniens største hestevelfærdsforening, om, da han i februar deltog ved "Horses Inside Out Conference". Det skriver det engelske blad Horse And Hound. De Brauwere præsenterer et alternativt begreb kaldet kritisk antropomorfisme, som vender tankegangen rundt og kræver af mennesket, at det sætter sig ind i hestens behov, som var man hesten selv, snarere end at bruge de menneskelige præferencer for verden.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Hvis du forstår, hvad hesten behøver; hvad den ville vælge, hvis den kunne fortælle dig det - og hesten taler ofte til os, vi lytter bare ikke - så kan du genkende, hvad hesten har brug for med øget velfærd og trivsel til følge, forklarede De Brauwere på konferencen.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

– Vi har et ansvar
Som De Brauwere udtaler, kontrollerer vi mennesker livet for næsten hver eneste hest her på planeten - det er en enorm mængde af kontrol, som vi skal tage alvorligt:

– Kæmper vi i virkeligheden imod de fundamentale instinkter hos hesten? Det er så vigtigt at forstå, hvad hesten virkelig har brug for, for at den kan trives. Vi mennesker er for det meste det største problem, når det kommer til at forstå, hvad hesten kommunikerer, slutter han. 

Hermed en opfordring til at prøve at forstå din hest i stedet for at tro, at den tænker på samme måde som dig. 

Kristine Ulsø Olsen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Kristine Ulsø Olsen