Tiltag fra DRF skal styrke hestevelfærden

29-08-2024 12:13

Dansk Ride Forbund har foretaget nye tiltag, for at intensivere indsatsen i at sikre hestevelfærden i ridesporten. Her er der blandt andet fokus på uddannelse, regulering af regler og løbende evaluering af hestenes trivsel

Copyright Ridehesten.com
Dansk Ride Forbund har igangsat en række tiltag for at styrke hestevelfærden. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard.

Alle med interesse i heste og ridesporten har bemærket, at debatten om hestevelfærd gennem de seneste par år eskaleret på baggrund af flere enkeltstående sager fra både ridesporten og hesteverden generelt. Derfor er der kommet mere fokus på hestevelfærden i ridesporten, både fra hesteverdenen selv, men også fra den øvrige omverden. Dansk Ride Forbund melder nu ud i en artikel, at de intensiverer indsatsen for at sikre hestevelfærden i ridesporten. Med fokus på blandt andet uddannelse, regulering af regler og løbende evaluering af hestenes trivsel samt forskningsprojekter, vil de arbejde for at skabe trygge rammer for både ryttere og heste i sporten. 

Etisk korrekt brug af hesten
I artiklen, der bringes på Rideforbundets egen hjemmeside, nævner DRF blandt andet, hvordan hestevelfærd er en central præmis for ridesportens eksistens. Derfor har DRF udarbejdet retningslinjer for etisk korrekt brug af heste i sporten. Disse retningslinjer skal understøtte forbundets mål om at sikre, at hestevelfærden prioriteres i alle dele af sporten. Uanset om det gælder undervisning eller konkurrence. DRF melder også, at der fremadrettet vil være øget fokus og opmærksomhed på, at disse retningslinjer bliver efterlevet. 

Copyright Ridehesten.com
Hestevelfærden skal prioriteres i alle dele af sporten, meddeler DRF. Foto: Ridehesten.com/ Kee Nørgaard Frandsen.

Mere kontrol
Derudover melder artiklen også, at der vil være stærkere kontrol og fokus på udstyr. Forbundet arbejder løbende på at revidere reglerne for udstyr i sporten og skærpe sanktionerne ved misbrug. For eksempel er der lavet strengere karantæneregler ved overdreven brug af pisk. Derudover har DRF igangsat initiativer, der styrker uddannelsen af officials, så de bedre kan bedømme hestevelfærd til konkurrencer. Det betyder også, at DRF har øget antallet af hesteeftersyn, hvor både udstyr og hestens tilstand kontrolleres. Resultaterne heraf bliver offentlige tilgængelige, og fremadrettet vil også årsagerne til eventuelle diskvalifikationer blive offentliggjort. Alt dette for at opnå en endnu højere standard for hestevelfærd i sporten. 

Samarbejde med Aarhus Universitet
For at forbedre hestevelfærden på de foreningsbaserede rideskoler, der underviser mange børn og unge i hestens natur og adfærd, har DRF indgået et samarbejde med Aarhus Universitet om undersøgelser af hestevelfærden i de danske elevskoler. Det betyder også, at der udvikles et e-læringskursus, som skal hjælpe personalet på rideskolerne med at sikre god hestevelfærd i dagligdagen. 

Copyright Ridehesten.com
DRF meddeler, at der fremover vil være stærkere kontrol og fokus på udstyr. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard.

Hvorfor gør DRF ikke noget?
Mange kommentarer og spørgsmål omhandler frustrationen over, hvorfor DRF ikke gør noget. Det har Dansk Ride Forbund forsøgt at svare på i artiklen. Her melder Dansk Ride Forbund, at de har hjemmel til at sanktionere en bred vifte af aktører inden for ridesporten, altså medlemmer af klubber, officials, trænere, arrangører og ryttere, som deltager i arrangementer under DRF. Reglerne gælder selvfølgelig for alle, ligesom retssikkerhed og dokumentation er afgørende. Derfor meddeler DRF, at de til tider kan virke tilbageholdende med sanktioner, men det handler om balancen mellem at opretholde retssikkerheden og sikre, at der kun sanktioneres, hvor der er tilstrækkelig bevisførelse, meddeler DRF. Forbundet har dermed ikke mulighed for at sanktionere eller agere i sager, som omhandler personer eller hændelser, der ikke foregår under DRF-regi eller involverer personer, der er tilknyttet til DRF. 

Dansk Ride Forbund har lavet artiklen og disse tiltag for at styrke og give et overblik over de initiativer, der er iværksat for hestevelfærden. 

Kilde: Dansk Ride Forbund. 

 

 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner