Sådan gik rideforbundets møde med ministeren

21-08-2024 19:49

DRF var i dag inviteret til møde hos fødevareminister Jacob Jensen for at diskutere ridesportens fremtid. Her fortæller Dan Boyter, formand for Dansk Ride Forbund, om hvilke initiativer, der blev drøftet 

Copyright Ridehesten.com
Formanden for Dansk Rideforbund mødtes i dag med fødevareminister Jacob Jensen. Læs her, hvad der kom ud af mødet. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Det har været en hektisk dag siden tidligt i morges, indleder en tydeligvis travl Dan Boyter vores samtale. Morgenen gik med en tur i radio på DR P1, efterfulgt af mødet med fødevareministeren på Christiansborg. Og her til eftermiddag har den stået på bestyrelsesmøde i rideforbundet, fortæller han.

Jacob Jensen, fødevareminister og folketingsmedlem for Venstre, havde i dag indbudt DRF til møde for at diskutere hestevelfærd ovenpå den seneste tids sager, der har fået stor bevågenhed i medierne og hos den brede befolkning.

Mødet gik heldigvis rigtigt fint, det er generelt super godt at mødes overfor hinanden og få en konstruktiv dialog. Han (ministeren red.) var meget imødekommende, lyder det fra Boyter. 

Det er anden gang indenfor et år, at rideforbundet mødes med ministeren, men dog Dan Boyters første gang, da han først blev valgt som formand i foråret. 

Copyright Ridehesten.com
Jacob Jensen, fødevareminister. Foto: Pressefoto Venstre

Rideforbundet tager debatten seriøst
Det er disciplinærudvalget i Dansk Ride Forbund, der står for at idømme sanktioner for evt. overtrædelser af retningslinjerne. Deres rolle blev relevant, da videoen af Carina Cassøe Krüth blev sendt til forbundet kort tid før OL. I første omgang blev det til en bøde på 5000 kr., og senere hen kom også en midlertidig udelukkelse, der vil stå indtil udvalget har taget en ny beslutning.

Det var noget af det, jeg talte med ministeren om i dag, fortæller Boyter og fortsætter:

Vi snakkede om, at der skal laves nogle klare retningslinjer for, hvilke sanktioner vi vil arbejde med i fremtidsperspektiv, og hvornår de skal bruges, så der ikke er nogen form for tøven eller tvivl i de gældende situationer. Disciplinærudvalget vil følge lovgivningen, og så vil sanktionsniveauet sandsynligvis blive hævet fremover. Vi tager hele spørgsmålet om hestevelfærd meget alvorligt, og derfor var det nogle vigtige ting, vi fik drøftet i dag. Når der opstår graverende situationer, skal vi fortsat reagere hurtigt og ansvarligt, siger Dan Boyter fast.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Stærke følelser
Sociale medier giver muligheden for, at mennesker på tværs af tid og rum kan debattere, men samtidig er det også et sted, hvor diskussionen kan blive overophedet, og det gør det bestemt ikke nemmere at håndtere sager som Carina Cassøe Krüth-videoen, mener formanden:

Det er vigtigt at debatten om hestevelfærd får fokus, men den skal ikke få så meget fokus, at der ikke er plads til alt det gode, der sker i vores sport. En debat, der handler om dyr, vækker stærke følelser i folk, og når videoen så florerer rundt på sociale medier, går det hurtigt galt, siger Dan Boyter: – Men det er et vilkår, vi må arbejde under. 

Dog synes jeg, at det er ærgerligt, at hele ridesporten skal associeres med de få sager, der er. Jeg er i gang med en runde, hvor jeg besøger 30 rideklubber i landet for at få indsigt i klubbernes arbejde tæt på, og når man står ansigt til ansigt med medlemmer ude i klubberne, er det tydeligt, at langt de fleste er drevet af passionen for heste og for deres trivsel. Der er mere end 56.000 medlemmer i Dansk Ride Forbund, og de graverende sager, der er, skal ikke ramme dem. 

Copyright Ridehesten.com
Dan Boyter. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Hvad med ridesportens fremtid?
Fra politisk hold er der lagt op til at skærpe straffen for dyremishandling, hvilket også var en af de bagvedliggende grunde for mødet mellem DRF og fødevareministeren i dag. At ridesportens fremtid ser usikker ud vækker bekymring hos langt de fleste amatører og hobbyryttere i hesteverdenen, der blot ønsker fortsat at kunne dyrke deres sport - men formanden bevarer fortsat optimismen.

Jeg tror på, at vi kan udvikle os ud af det her. Ridning har været på OL-programmet siden 1912, og vi har hele tiden udviklet os og bevæget os gennem forskellige faser. Se blot, hvordan elevheste stod opstaldet for 30 år siden, siger Dan Boyter og fortsætter:

Klubberne gør i forvejen meget, og vi vil i forbundet arbejde for håndhævelse af reglerne på stævnepladsen samt yderligere uddannelse af bl.a. officials. Derudover skal vi til at arbejde i et bredere forum, både internationalt med FEI, men også nationalt, for der er mange flere aktører i ridesporten end kun dem, der er dækket af rideforbundet. Her kan nævnes mange avlere samt hele trav- og galopsporten. 

Jeg kan ikke garantere, at der ikke kommer graverende sager frem igen, men jeg tror på, at vi kommer igennem det her, og opstår der flere sager, har vi nu mere erfaring og klarere retningslinjer at arbejde ud fra, afrunder Boyter, der har fået noget at tænke over ovenpå dagens møde på Christiansborg.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner