Lav din egen naturlige ormekur

10-04-2020 07:41

Merete Haahr

Naturlige produkter til bekæmpelse af orm, kan være et godt og sundt tillæg til den almindelige ormestrategi. De erstatter ikke en konsultation med dyrlægen, gødningsprøver og nøje opsyn med hestenes ormestatus, men de kan udgøre et godt supplement til at få bugt med orm. Her får du opskriften på en sund kur, du selv kan lave

Copyright Ridehesten.com
Samgræsning med andre dyr reducerer ormepresset. Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Foråret er godt på vej, og for at undgå symptomer som vægttab, kolik og dårlig kondition skal vi som hesteejere være opmærksomme på hestenes status for orm. Det er vigtigt at kontrollere ormebyrden hos den enkelte hest, og et tæt samarbejde med dyrlægen omkring gødningsprøver, er den bedste måde at få et overblik over hestenes ormebyrde. Sunde og raske heste godt tåle en lille mængde orm, uden sideeffekter, fortæller dyrlæge Madalyn Ward i sin bog ” Holistic Horse Keeping”, men der er ingen tvivl om at orm skal tages alvorligt.

Kemiske ormekure udvikler resistens

Den mest almindelige måde at kontrollere orm på er at bruge kemiske ormekure. Det er nemt og hvis man bruger dem rigtigt kan de slå mange forskellige former for orm ned. 

Problemet er at mange af de ormekure vi bruger i dag, dræber eller lammer ormene, og nogle kan have bivirkninger. Hestens krop optager stoffet gennem lever og nyrer, og specielt for føl eller svage heste kan en overdosis være meget alvorlig. Flere former for parasitter har udviklet resistens mod blandt andet Ivermectin, Moxicectin, og flere andre af de præparater vi bruger, skriver Madalyn Vard i bogen. 

Desuden kan gødning efter heste, der er behandlet med disse stoffer, ikke bruge til økologiske bedrifter, da rester af ormekur indeholder kemikalier som dræber orme der naturligt findes i naturen.

Derfor forskes der i øjeblikket på at finde alternative måder at bekæmpe orm på.  

Sund hjemmelavet ormekur

Du kan selv lave en simpel hjemmelavet ormekur, som kan hjælpe mod orm. Du skal stadig undersøge gødningsprøver, iværksætte tiltag til at reducere ormebestanden, og konsultere dyrlægen, men indgredienserne i opskriften er sunde og kan gavne hesten på flere måder. Hvidløg indeholder antidioxanter, som reducerer antallet af æg fra orm, og dermed giver et lavere antal af ny orme i hestens organisme. Malurt indeholder også antidioxanter, og det er et naturligt lægemiddel, som har været brugt til at behandle orm med hos mennesker lige siden oldtiden. Studier har vist at malurt kan være effektivt mod orm hos dyr. Græskarkærner indeholder Cucurbitaciner, et bitterstof der lammer ormene, således at de kan blive udskilt fra kroppen. Ingredienserne i denne kur kan også have en udrensende effekt, og kan være gavnligt for hesten på flere andre måder.

Ingredienser:

Nyheden fortsætter efter annoncen

600 gram frisk økologisk hvidløg 

1.5 liter økologisk koldpresset oliven olie

250 gram tørret malurt 

400 gram græskarkerner sat i blød i mindst 12 timer i koldt vand

Fremgangsmåde:

Udblød græskarkernerne i 12 timer i koldt vand, og skyld dem derefter. Vej hvidløgene, og bræk det op i små dele, men du behøver ikke at pille dem. Put halvdelen af olien i en blender og tilføj hvidløg. Blend indtil det bliver en ensartet masse. Hæld massen i en stor skål, og tag nu resten af olien og blend med de udblødte græskarkerner. De to blandinger hældes sammen og herefter tilføjer du tørret malurt, indtil det bliver en form for dej. Er det for vådt hælder du mere malurt i, og er det for tørt, så brug mere olie. Form dejen til små kugler, der ca. vejer 50 g. hver. Giv dem som en godbid til hesten eller bland det op med hestens sædvanlige foder. 

Giv en kugle i 5- 6 dage til hver hest, måske op til 10 dage, hvis tallet i gødningsprøven er højt. 

Prisen for denne opskrift er ca. 350 kr., og blandingen rækker til tre heste.

VIGTIGT: OPSKRIFTEN MÅ IKKE BRUGES TIL GRAVIDE HOPPER!

Læs mere om orm  i artiklen " Kend din orm" fra Magasinet Ridehesten marts 2018

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen