Merete Haahr
World Horse Welfare, som er en engelsk velgørenhedsorganisation, har en stærk overbevisning om værdien af vores partnerskab med heste, og de støtter ridesporten aktivt ud fra den holdning, at heste kan deltage i sporten, så længe deres velfærd kommer i første række. På baggrund af øget fokus på etikken omkring brugen af heste i konkurrencesport har World Horse Welfare i samarbejde med det The Royal Veterinary College i London etableret et projekt, som arbejder på at opsætte etiske retningslinjer: en ramme, hvorved hesteejere kan tage deres egne begrundede beslutninger omkring hestevelfærd. Projektet er specielt relevant set i lyset af den øgede fokus på hestevelfærd, der er opstået på baggrund af hændelser som bl.a. episoden under den moderne femkamp til OL i Tokyo og TV-dokumentaren fra Panorama ”Den mørke side af væddeløb”.
Projektet er delt i to faser, hvor den første del omhandler teori og funktion bag den etiske model, og blev ledt af Professor Madeleine Campbell, seniorlektor i interaktioner mellem mennesker og dyr, og etik på Royal Veterinary College i England. Madeleine Campbell leder også anden del af projektet, som netop er påbegyndt her i oktober 2021 og fortsætter de næste tre år. Denne fase fokuserer på at optimere funktionen af de etiske retningslinjer og disses anvendelse i praksis. Målet er at udbygge betydningen af projektet og udbrede kendskabet til det i alle dele af ridesporten.
Planen for projektet er:
1. At finpudse de etiske retningslinjer efter en periode med afprøvning og udvikle en brugsanvisning, der forklarer, hvordan de bruges
2. At afprøve brugbarheden af de etiske retningslinjer på græsrodsniveau
3. At undersøge hvilke sociale og kulturelle barrierer, der kan være i forhold til at anvende de etiske retningslinjer i praksis og at udvikle effektive metoder i at overkomme disse og fremme udbredelsen af retningslinjerne
4. At foretage en systematiske gennemgang af evidens. Målet er at afprøve etiske dilemmaer indenfor to forskellige discipliner i ridesporten ved hjælp af de etiske retningslinjer for at finde frem til, hvor forskningen i hestevelfærd skal sætte ind.
Roly Owers, som er direktør for World Horse Welfare, udtaler, at han er glad for at se projektet i denne anden fase, idet det ligger tæt op af selve organisationens formål, som lyder: At fremme etisk brug af heste i sport og underholdning.
– Set i lyset af en stigende negativ omtale af velfærden for heste i ridesporten er dette arbejde mere relevant end nogensinde før, og vi er glade for at være en del af denne pioner bevægelse. En vigtig del af World Horse Welfare's arbejde er at samarbejde med ridesporten og dens organisationer for at opnå den bedst mulige standard og praksis for hestevelfærd igennem hele sportshestens liv. Vi er glade for at projektet i løbet af de næste tre år vil inddrage interesse organisationer og hesteejere i deres forsatte undersøgelse, siger Roly Owers.
Leder af projektet, Professor Madeleine Campbell, ser frem til at afprøve de etiske retningslinjer yderligere i samråd med beslutningstagere i hesteverden. Hun håber, at det kan engagere alle, der arbejder med heste. De etiske retningslinjer skal være en model, der kan bruges i forhold til at finde frem til hvad, der helt præcis er brug for, når der tages beslutninger og laves regler, der kan påvirke hestevelfærden. Skemaet med de etiske retningslinjer, giver ikke nogle endegyldige svar på hvilken konklusion, der bør tages. I stedet giver det en logisk metode og nogle principper, der kan inddrages, når der skal tages beslutninger. Det betyder, at redskabet kan bruges indenfor alle grene af ridesporten og danne basis for at give en gennemskuelig og ensartet begrundelse for de beslutninger, der tages.
I tråd med det engelske projekt om etiske retningslinjer for ridesporten afholder World Horse Welfare den 11. november 2021 deres årlige konference, denne gang med temaet "Hvis mening betyder noget?" Her vil fagpersoner på området tage op til diskussion, hvordan man navigerer i de mange holdninger og meninger, der er både i blandt hestefolk og den brede offentlighed omkring hestevelfærd. Konferencen afholdes både fysisk og virtuelt, så alle kan få mulighed for at deltage, og der er mange spændende oplæg planlagt.
Kilder:
Campbell, M. L. (2021). An Ethical Framework for the Use of Horses in Competitive Sport: Theory and Function. Animals, 11(6), 1725.