Vil du være en bedre rytter for din hest?

25-05-2015 11:32

Anne-Sofie Schou Munk

Hesten er sværere på højre volte, den vil ikke springe an i galop, schenkelvigninger er tæt på umulige, hesten er stiv til den ene side, hesten bukker eller stejler uden nogen indlysende årsag

 

Kan du nikke genkendende til bare et af de her udsagn, og har du også været ude for den slags udfordringer i din ridekarriere, så er det måske en idé at læse med her. Det er nemlig ikke altid at det kun er hesten den er gal med, og du kan gøre rigtig meget selv.

Hvis en hest bliver bange, så kan den være farlig, sådan er det med flugtdyr, deres første instinkt er at blive bange, og de har ingen hjerne, eller i hvert fald reagerer de mere på deres instinkt end på deres tanker. Det er derfor vigtigt at du er en god leder. En god leder er tydelig med sine signaler. Hvis din krop ikke er i balance, eller ved du faktisk ikke hvad det indebærer, fordi du ikke har lært hvordan din krop indvirker på hesten, Kan du ikke være tydelig i dine signaler, eller i værste fald oven i købet sende forkerte signaler. Det gør hesten bange, og det får den ofte til at agere uhensigtsmæssigt. Så er det at vi begynder at kategorisere hestene som ”problemheste”, og det er her Claus Toftgaard melder sig på banen, som hestens advokat!

Claus Toftgaard brænder for at forbedre hestevelfærden for vores rideheste. Han støder næsten hver dag, igennem sit arbejde som både træner og heste- og humanfysioterapeut, på problemheste, der i virkeligheden ikke ville være et problem, hvis rytterne også havde fokus på deres egen fysik. Claus forklarer:

 - Ridesporten bliver stadig mere teknisk krævende, så den velkoordinerede og afbalancerede rytter vil altid have en fordel. Som uddannet træner, human- og hestefysioterapeut,  oplever jeg ofte, at helbredsmæssige problemer hos hesten, skyldes begrænsninger i rytterens rideteknik og  fysik. En rytter, som er muskulært veludviklet og i god fysisk form, kan bruge sin indvirkning på hesten langt mere målrettet og præcist, end en fysisk utrænet rytter.

På fotografierne ovenfor giver Claus 3 gode tips til hvordan du allerede derhjemme, kan træne dig selv i at blive en bedre rytter for din hest.

 

Ridehesten har bragt flere artikler om Claus Toftgårds fokus på rytterens fysiske tilstand, set i forhold til problemer i vores rideheste. Blandt de seneste kan nævnes ”Vi behandler og træner heste som aldrig før” ( Ridehesten april, 2014) eller ”Fokus på hele ekvipagen” (Ridehesten februar, 2013)

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner