FEI overvejer Grand Prix på trense

21-10-2024 20:08

Dressurkomiteen i FEI åbner døren på klem for, at det i fremtiden skal være muligt at starte international Grand Prix på trense. I første omgang dog kun til og med 3-stjernet niveau og i særlige klasser

Copyright Ridehesten.com
FEI åbner nu op for diskussion om, hvorvidt det i fremtiden skal være valgfrit at ride på trense eller kandar. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Debatten går på, om det skal være muligt at starte internationalt i dressurens højeste klasser på trense i stedet for kandar. Allerede i 2015 lovliggjorde det svenske rideforbund, som var pioner på området, at ride Grand Prix på trense, og senere fulgte en række andre nationale forbund, herunder Dansk Ride Forbund, med. Siden 1. januar 2021 har det i Danmark været valgfrit i alle klasser, om man vil ride på kandar eller trense.

På internationalt niveau er der dog stadig i langt de fleste tilfælde krav om at ride på kandar, hvor det kun er i nogle af de lettere dressurklasser samt i ungdomsklasserne, at det er muligt at ride på trense. Nu åbnes døren på klem for, at det i fremtiden bliver valgfrit, om man vil starte international Grand Prix på trense eller kandar.

FEI's dressurtekniskekomite (DTC) har nemlig fornyeligt luftet ideen om, at det fra næste år skal være muligt at ride særlige eksperimenterende Grand Prix-klasser til og med CDI3*-niveau på trense. Forslaget kommer forud for FEI's årlige generalforsamling i Abu Dhabi den 10.-13. november. I et dokument, der er offentligjort forud for generalforsamlingen, skriver DTC bl.a. følgende:

DTC foreslår, at dette emne (kandar red.) kan evalueres yderligere i løbet af 2025-sæsonen ved at opfordre arrangørerne til at inkludere en særlig begrænset klasse for atleter, der ønsker at bruge trense i Grand Prix op til CDI 3*-niveau. Data fra disse undersøgelser vil hjælpe med den fremtidige vurdering af emnet.

Copyright Ridehesten.com
Mange ryttere i Danmark har siden reglementsændringen benyttet sig af muligheden for at starte Grand Prix på trense. Her er det Sille Engermann og Touchdown i Grand Prix til årets landsstævne på Vilhelmsborg. Foto: Ridehesten.com/Aviaja Vindum Hansen

Det svenske rideforbund har, som et af de eneste forbund, kommenteret muligheden for en reglementsændring og har følgende holdning:

Nyheden fortsætter efter annoncen

OL var fantastisk, men vi hørte også om billeder taget under konkurrencen, der viste blå tunger. Det reagerede både medierne og offentligheden kraftigt på. Det er naturligvis praktisk talt umuligt for atleter og officials at opdage, hvis en hests tunge bliver blå under konkurrencen, hvilket gør det til en udfordring at standse ridtet. Derfor skal vi undgå sådanne situationer så meget som muligt. I betragtning af dette beder vi endnu en gang FEI om at tillade atleter at ride med trense, da vi er overbevist om, at det er i dressursportens bedste interesse. Vi mener også, at det er afgørende for offentlighedens accept af sporten, at det bliver valgfrit at bruge kandar. Omverdenens reaktion på det, der skete under OL, var ikke til gavn for dressursporten, og vi skal gøre, hvad vi kan for at fortjene og få deres tillid, lyder det fra det svenske rideforbund i dokumentet fra FEI.

Det tyske rideforbund samt de to interesseorganisationer International Dressage Riders Club og The International Dressage Trainers mener modsat ikke, at beslutningen om at gøre kandar valgfrit haster:

– Vi deler ikke den opfattelse, at brug af kandar er et spørgsmål om hestevelfærd, og at der er behov for en hurtig beslutning. Vi bakker dog op omkring, at emnet skal diskuteres til et møde, hvor alle får lov at komme deres holdninger. En forudsætning for at nå frem til en fornuftig konklusion er dog, at der foreligger resultater af betydeligt mere meningsfulde videnskabelige undersøgelser om emnet, f.eks. om hvad et bid gør i hestens mund, før vi kan tage en beslutning, lyder det fra de tre parter i FEI-dokumentet.

FEI's årlige regelrevisionsproces starter i marts og har flere høringsfaser. Der kan derfor gå en del tid, før forslaget evt. bliver ført ud i livet, men de indledende skridt er taget i og med, at diskussionen er blevet åbnet. Det virker sandsynligt, at presset fra de Olympiske Lege i Paris og krisemødet for interessenter tidligere på måneden har påvirket DTC-diskussionen, siden den sidste høringsrunde blev offentliggjort i august, skriver Horse Sport i en nyhed. 

Kilde: Horse Sport samt dokument med forslag til reglementsændringer fra FEI.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Maria Lerche Mortensen
Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner