Seminar om islandshestesport i DK

13-12-2024 13:53

Danmark er til foråret værter for et internationalt uddannelsesseminar, der sætter fokus på bedre hestevelfærd i islandshestesporten

Copyright Ridehesten.com
Dansk Islandshesteforening er i marts værter for et internationalt uddannelsesseminar, der sætter hestevelfærden i islandshestesporten i fokus. Foto: Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

I dagene 7.-9. marts 2025 er Dansk Islandshesteforening værter for det internationale FEIF (International Federation of Icelandic Horse Associations) Sportsdommer- og Uddannelsesseminar.  Seminaret, der forventes at samle dommere og instruktører fra de 23 FEIF-lande på Det Nationale Hestesportscenter Vilhelmsborg i Århus, har hovedtemaet: A Positive Change: Science-based Standards for Horse Welfare in Sport and Training.

Formålet er at fremme en faglig diskussion om, hvordan islandske heste i fremtiden skal bedømmes på sportsbanerne, og hvordan de skal trænes og udvikles til at deltage i sporten på hestens præmisser og med afsæt i dokumenteret viden om hestetræning, skriver Dansk Islandshesteforening i en pressemeddelelse.

De nordiske lande har i FEIF stillet forslag om at ændre sportsformater og bedømmelser i sporten, således at de i langt højere grad tilgodeser hestens velbefindende ved at deltage i sport og kåringer, siger formanden for Dansk Islandshesteforening, Sus Ulbæk.

For at understøtte denne diskussion og sikre, at den foregår på fagligt vidensgrundlag, er Dansk Islandshesteforening i år vært for et seminar med deltagelse af dommere og instruktører fra de 23 medlemslande.

På seminaret vil der være oplæg om den voksende interesse for hestevelfærd i Europa samt nye forskningsresultater om konfliktadfærd i islandshestesporten. Dette vil danne baggrund for en efterfølgende paneldebat med deltagelse af internationale sportsdommere, forskere og instruktører. Derudover vil seminaret give deltagerne mulighed for at få indblik i de nyeste forskningsresultater vedr. indvirkning på hesten ved af brug af udstyr som tøjle, bid og sadel.

Copyright Ridehesten.com
Et af emnerne vil være korrekt brug af udstyr, hvor de tre oplægsholdere og eksperter vil præsentere forskning på området. Foto: Ridehesten.com

Anerkendte oplægsholdere
Seminaret byder bl.a. på tre anerkendte eksperter, der vil dele deres nyeste viden og forskning om hestevelfærd, biomekanik og etik i hestesporten. Det drejer sig om de tre følgende:

Nyheden fortsætter efter annoncen

Russell MacKechnie-Guire, PhD, Associate Professor i Biomekanik ved Hartpury University, vil gennem teoretiske forelæsninger og praktiske analyser give deltagerne en dybere forståelse af betydningen af korrekt pasform af sadel og bid samt rytternes position for hestens bevægelser og velfærd.

Mette Uldahl, dyrlæge og ekspert i hestevelfærd, vil dele sine internationale perspektiver på hestevelfærd i sport og træning. Mette, der tidligere har været FEI's nationale chefdyrlæge for Danmark, vil fokusere på etik og samfundets krav til hestevelfærd, baseret på konceptet om den positivt accepterede ridende hest.

Janne Winther Christensen, associeret professor ved Aarhus Universitet og senior vice president for International Society for Equitation Science (ISES), vil præsentere data fra et nyopstartet studie, der undersøger sammenhængen mellem hestens adfærd, orale skader, bid- og hovedtøjstyper samt konkurrenceresultater. Dette vil danne grundlaget for videre diskussioner sportsformater og bedømmelser.

Tilmeldingen er åben, og da pladserne hurtigt bliver fyldt op, lyder opfordringen til alle interesserede om at tilmelde sig hurtigst muligt.  

Fakta
Emnerne er:

• Hestevelfærd og korrekt udstyr
• Konfliktadfærd hos islandske heste og hvordan fysiske tegn som hovedrysten og mundåbning kan være indikatorer på velfærdsproblemer.
• Korrekt brug af udstyr, hvor seminarernes eksperter vil forklare betydningen af sadelpasform og rytternes indflydelse på hestens bevægelser – alt sammen understøttet af praktiske og forskningsbaserede demonstrationer.

Kilde: Pressemeddelelse fra Dansk Islandshesteforening

Thomas Bach Jensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen