Heste føler smerte ligesom mennesker

19-11-2020 12:12

Merete Haahr

Heste føler lige så meget smerte som mennesker når de bliver pisket, det viser et nyt Australsk studie

Copyright Ridehesten.com
Forskere sammelignede nerveenderne på mennesker og hestes hud, og de fandt ikke nogen forskel i følesansen i forhold til at kunne føle smerte. Foto: Ridehesten.com/Anette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Der er ingen forskel på måden heste og mennesker føler smerte når de bliver pisket, siger en nyt studie som for nyligt er blevet offentliggjort af Professor Paul McGreevy, som er hesteforsker ved Sydney Universitet, medforfatter til studiet.

Forskerne brugte 10 hudprøver fra mennesker og 20 hudprøver fra fuldblodsvæddeløbsheste, for at sammenligne strukturen og nervesammensætningen i huden. Det skriver The Guardian i Australien. 

Undersøgelsen fandt at både mennesker og heste har den samme grundlæggende anatomiske struktur til at føle smerte på huden.

Konklusion var, at vi bliver nødt til at acceptere den fysiske egenskab hos heste, og at de kan føle smerte på samme måde som vi gør. 

Heste har et tykkere lag overhud, og laget under hudens overflade giver noget beskyttelse, men det er ikke nok til at beskytte mod udefra påført smerte.

Det er fordi hudens ydre hudlag er lige så fyldt med nerveender og det har samme tykkelse som menneskers hud, og det viser deres evne til at føle lige så meget smerte fra f.eks. en pisk som mennesker kan.

Der er ikke nogle dyrlæger der vil sige at eksempelvis væddeløbsheste ikke føler pisken, og ikke finder det indgribende.

Studiet er netop blevet offentliggjort på siden Animals, og den er finansieret af dyrevelfærdsorganisationen Animalweldfare.org og RSPCA i Australien.

I Australien er brugen af pisk til debat, og en jockey blev idømt en bøde på $50.000 for overdreven brug af pisk i Melbourne cup i denne måned.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Jeg har studeret hesteadfærd og videnskab om dyrevelfærd i næsten 30 år, og jeg kan se at disse spørgsmål skal ses i en videnskabelig sammenhæng. Jeg vil altid tilslutte mig videnskaben, men som dyrlæge vil jeg ligeledes tale dyrenes sag, siger Paul McGreevy.

Selvom hestens hud generelt er tykkere end menneskenes hud, beskytter den del af huden der er tykkere altså ikke mod smerter der kommer fra at blive slået med en pisk.

Tværtimod mener McGreevy, at brugen af pisk kan have en sammenhæng med katastrofale styrt.

Hvis en udmattet hest bliver pisket, lige før den gør en fejl, snubler eller brækker benet, har det helt klart en betydningsfuld effekt på hesten, men det kan også få alvorlige konsekvenser for rytteren.

Paul McGreevy har også sammenlignet væddeløb hvor der blev brugt pisk, med andre hvor det var forbudt at bruge pisk, og de fandt ikke nogen forskel i hestens bevægelser, i jockeyens sikkerhed eller afslutningsresultaterne på væddeløbene.

Formanden for Australiens Væddeløb, Greg Nichols, sagde at han har fået en kopi af ovennævnte studie og det kan give et bidrag til debatten.

Andre lande, inklusiv England, Irland, Frankrig og Danmark, samt Californien i USA har tilkendegivet at de vil reducere brugen af pisk inden for hestesporten.

Paul McGreevy udtaler, at hvis væddeløbsindustrien forsat vil have befolkningens opbakning til sporten, så bliver den nødt til at lytte til videnskaben.

Læs den fulde rapport her: A Comparative Neuro-Histological Assessment of Gluteal Skin Thickness and Cutaneous Nociceptor Distribution in Horses and Humans

Info

Forskere har fundet at heste kan føle den samme smerte fra pisk som mennesker kan

De kom til den konklusion, ved at sammenligne nerveender fra henholdsvis heste og menneske hud

Nogle inden for væddeløbsindustrien mener, at pisken ikke gør ondt, men at den bruges som opmuntring til hesten.

Læs mere om hvordan hesten føler smerte i magasinet ridehesten (februar 2020)

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner