Anne Cecilie Sohl
Allerede en halv times tid før foredraget gik i gang, var der kø så langt øjet rakte. Omkring 500 er der plads til i auditoriesalen - og den var fyldt.
Foruden at Camilla Stormont ville fortælle om måder hvorpå vi kan undgå konflikt hos vores heste, vil hun forsøge at give den almene hesteejer redskaber til at håndtere heste, når konflikten allerede er opstået.
Her forklarede hun, at man allerede kan starte med den måde hvorpå vi omtaler hesten, og hvordan vi anskuer problemstillingen. Hun bruger selv udtrykket, at hun arbejder med "heste der har en uønsket adfærd", frem for at kalde dem problem- eller chanceheste. Desuden anser hun altid problemet for at være menneskets og ikke hestens. Det er ikke et problem for hesten, at den ikke vil gå i trailer, det er menneskets problem.
Til gengæld mener hun, at vi kan løse vores problem, ved at sætte ind, der hvor hesten har et problem. Vi bør finde årsagen bag, at den ikke har lyst til at gå ind i traileren. For at hjælpe hesten på vej mod den adfærd vi ønsker, bør vi bruge positiv og negativ forstærkning, frem for positiv eller negativ straf.
Jo flere gode oplevelser en hest får, i situationer der kan være stressende for dem, jo oftere vil de reagere mere cool i fremtiden, når vi introducerer dem for ukendte situationer - og omvendt.
Derfor er det vigtigste du kan lære din hest:
Det er vores ansvar at guide hesten og give den positive oplevelser, så den i sidste ende stoler på os, har mod på at tage imod vores signaler og ikke er bange for at prøve sig frem til at forstå dem.
Derfor skal vi som mennesker være bedre til at tæmme os selv og vores tålmodighed. Vi har ofte mere travlt end hesten, som bliver forvirret, og ender med at udvise en uønsket adfærd, som i virkeligheden er deres måde at råbe os op.
Afslutningsvist mindede Camilla Stormont os om, at hesten er et spejl, af den vi er, og hvad vi har lært den, hvorefter hun besvarede publikums spørgsmål, som både kom omkring kemi mellem hest og rytter samt rideangst.