Udviser din hest smerte i ridning?

02-04-2024 06:46

Trine Askjær-Jørgensen

Vi tager dig igennem dr. Sue Dysons værktøj over 24 adfærdsmarkører, der kan bruges til vurdering af heste under rytter. Så er du bedre klædt på til at opdage, om din hest udviser tegn på smerte, når den bliver redet, og bidrage til at forbedre hestevelfærd

Copyright Ridehesten.com
Halepisken i store bevægelser er én af de 24 adfærdsmarkører. Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen

Selvom hestevelfærd har været meget i fokus indenfor de sidste år, så er det i kølvandet af både Det Dyreetiske Råds udtalelse om brug af heste i sport samt flere kedelige sager, der i 2023 så dagens lys, kun blevet et endnu mere aktuelt emne.

Når vi anvender heste til sport, vil der unægteligt være en risiko for, at deres velfærd bliver kompromitteret i vores stræben efter præmier, anerkendelse og penge. Derfor er det vigtigt, at vi kigger indad og hele tiden ser på, hvad vi kan gøre bedre for vores heste, samt spørger os selv, hvorfor vi gør, som vi gør, og ikke blot blindt gør det, vi altid har gjort. Samtidig er det vigtigt, at vi er åbne overfor og opsøger tilegnelse af ny viden og evner.

Traditionelt set har vi hovedsageligt kigget på det fysiske hos hesten i form af sår, skrammer, halthed, akutte sygdomme o.l. I disse velfærdstider skal vi sammen med det fysiske vænne os til også at have fokus på det mentale; om hesten trives med det, vi beder den om – eller om den udviser tegn på underliggende ubehag eller smerte, når vi træner med den.

Smerte kan være svært at opdage hos heste
Heste er byttedyr, og for at overleve i naturen har de lært at maskere deres smerter. Viser man i naturen tegn på svaghed, er man nemlig et let bytte for rovdyr. Ligesom hos mennesker er smerter hos hesten en meget individuel, følelsesmæssig oplevelse. Ergo reagerer eller udviser nogle heste kraftigere tegn på smerte...

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

 

Du finder artiklen i magasinet Ridehesten april 2024 s. 156-163.

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen