Halvdelen af hesteejere kan ikke identificere halthed

06-10-2024 06:51

Trine Askjær-Jørgensen

Et nyt studie har klarlagt hesteejeres evne til at genkende haltheder, samt hvor selvsikre de føler sig i at gøre det – og der er ikke altid overensstemmelse

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Kun omkring halvdelen af hesteejere kan identificere forbenshalthed hos heste og en tredjedel bagbenshalthed – og selvsikkerhed ift. at spotte halthedsproblemer stemmer ikke nødvendigvis overens med evnen til at gøre det, viser et nyt studie. Det skriver Horse & Hound.

Dette var resultaterne af en undersøgelse, der blev præsenteret på British Equine Veterinary Association Congress den 11.-14. september af sidste års-dyrlægestuderende Jade England.

Hun forklarede, at halthed er en af de hyppigst rapporterede tilstande hos heste, og at tidligere forskning har antydet en høj forekomst af udiagnosticeret halthed. For at undersøge ejernes evne og selvsikkerhed omkring at identificere halthed, omfattede dette projekt et online spørgeskema, som blev udfyldt af 509 personer.

Hver deltager blev vist videoer af en rengående hest, nogle med for- og bagbenshalthed og en med bilateralt skiftende forbenshalthed.

Ud af disse identificerede 50,6% den rengående hest, 50,3% hestene med forbenshalthed, 32,3% heste med bagbenshalthed og 8,9% den bilaterale halthed.

Nyheden fortsætter efter annoncen

– Da vi undersøgte ejernes selvsikkerhed, fandt vi, at de fleste hesteejere vurderede deres selvsikkerhed til fire ud af fem ved identifikation af forbenshaltheder, tre ud af fem ved bagbenshaltheder og to ud af fem ved bilateral halthed, fortalte Jade England og fortsatte:

– Der er en gruppe af mennesker, der er ret selvsikre, men faktisk scorer lavere på halthedsidentifikation, og en gruppe mennesker, der mangler selvsikkerhed, men hvor det ikke rigtigt stemmer overens med deres score.

Når de blev adspurgt til kliniske tegn på halthed, valgte de fleste nikken med hovedet eller afvigende hoftebevægelser, men langt færre refererede til smerteudtryk eller adfærdsændringer.

– Det er næppe en overraskelse, at hesteejere kæmper med at identificere halthed, især bagbens- og bilateral halthed, sagde Jade England og tilføjede: – Tegn som adfærdsændringer eller smerteudtryk vil virkelig kunne hjælpe dem til at identificere haltheder, men vi finder, at hesteejere sjældent anvender disse.

– Resultaterne fra denne undersøgelse kan virkelig hjælpe os med at forstå den manglende viden og barrierer, som hesteejere kan stå overfor, når de skal identificere halthed hos deres heste. Vi kan bruge dette til at udvikle evidensbaserede ressourcer fokuseret på at hjælpe ejere med at forbedre evnen til at identificere og forstå halthed, hvilket kan føre til tidligere identifikation, en tidligere diagnose og hurtigere adgang til behandling, rundede Jade England af.

Kilde: Horse & Hound

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner