Hestenes velfærd er altafgørende for os

05-06-2024 10:42

I den sydlige del af Dansk Varmblods region 5 har vi besøgt Joan Arler og Peter Børsen, der igennem fire årtier har drevet Stutteri Lox på deres landejendom ved Taulov

Copyright Ridehesten.com
Peter Børsen, Caleesi Lox og Joan Arler. Foto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen

Det er 38 år siden, at Joan Arler og Peter Børsen debuterede som hesteavlere, og særligt på denne side af årtusindskiftet har de høstet succes med deres opdræt ved nationale og internationale ridestævner i dressur og springning samt ved kåringer og skuer.
Sidste år blev stutteriet hædret som Årets avler 2023 i region 5, og det skyldtes ikke mindst deres springavlshoppe, Caleesi Lox, hvis første to afkom er kårede sønner, og i mellemtiden er en tredje helbror blevet godkendt ved dette års hingstekåring i Herning.
Selvom de altid har været et mindre stutteri med et til tre føl om året, er deres opdræt solgt til mange lande udenfor Danmark, såsom Norge, Sverige, England, Irland, Tyskland, Schweiz, Østrig, Australien og USA.

Avl med overskud for øje
Joan og Peter, begge 67 år, er civiløkonomer, og Peter er desuden IT-ingeniør. Joan har tidligere arbejdet hos Blue Hors som leder af Blue Hors Care (tidl. Totalpleje) i 18 år og har de seneste 13 år haft sit eget hudplejefirma, mens han har sit IT-firma, og de arbejder begge hjemmefra, hvilket er en stor fordel i forhold til at passe hestene.
Parret avler med overskud for øje, og som civiløkonomer er de ikke uvante med økonomiske beregninger. Når de præsenterer udenforstående for en kalkule på et føl, bliver folk som regel meget overraskede over, hvad det rent faktisk koster.
Det drejer sig ikke kun om udgifter til sæd og reproduktionsdyrlæge, men vedligehold af både heste, stald, marker og meget mere, understreger Joan.

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen