Anna Pørtner
Det er helt normalt, at heste har orm, og det er også noget, de sagtens kan tåle at have. Dog kan det blive et problem, hvis mængden af orm bliver for stor. Heldigvis er det nemt og simpelt at behandle hesten for orm, nemlig med en ormekur. Det bør man dog aldrig gøre uden at få analyseret en gødningsprøve inden.
Hvad er en gødningsprøve?
En gødningsprøve er en smule af hestens lort, som samles op i en pose kort efter, at hesten har lagt den. Herefter afleveres den til dyrlægen, som tjekker afføringen for orm. Der kan laves forskellige undersøgelser for orm i en gødningsprøve. Den mest almindelige er en ægtælling, hvor dyrlægen kan se, hvor mange parasitæg hesten udskiller. I Danmark er det mest normalt at teste for spoleorm og små strongylider, og så kan man dyrke gødningsprøven, som derved viser bændelorm og blodorm.
Gødningsprøver er ofte den mest effektive vej til at behandle indvoldsorm, da det giver et billede af de parasitforekomsten hos de forskellige heste i stalden. Ifølge Agria bør hesten behandles med en ormekur, hvis prøven viser mere end 200-500 EPG (æg pr. gram).
Hvornår er det tid til gødningsprøven?
Det er meget normalt, at man tager gødningsprøver af hestene både i foråret og efteråret. Dermed ved man, hvilke heste der skal behandles for orm, og man undgår unødvendig behandling. Man skal tage højde for ormenes livscyklus, når man skal have undersøgt hesten for orm. Derfor er det bedst at få indsendt gødningsprøver til analyse i april/maj måned, når hestene typisk skal på græs og igen ved græssæsonens afslutning.
Hvordan tager du gødningsprøven?
Der er flere måder at gøre det på, men en lille plastikpose er nemt of effektivt. Hold herefter øje med, hvornår hesten gøder. Det er en god idé at tage prøven, når hesten er på stald så vind, vejr og mudder ikke gør processen besværlig. Prøven skal helst tages lige efter, at hestelorten er lagt, så man mindsker risikoen for forurening fra f.eks. boksens bund.
Tag 1-2 hestepærer fra toppen af bunken, og helst ikke fra bunden af hestepæren. Posen skal derefter lukkes så den er lufttæt. Gødningsprøven skal helst nå frem til laboratoriet indenfor to døgn, så det er altså en rigtig god idé at have en aftale med en dyrlæge på forhånd, så man sikrer sig, at gødningsprøven ikke bliver for gammel.
I magasinet Ridehesten kan du i apriludgaven fra 2017 læse meget mere om analysen af gødningsprøven og behandling af orm.