Tid til at tjekke for orm

29-10-2023 09:33

Annika Knudsen Lorentsen

Efterår er også lige med, at det igen er tid til at få hesten undersøgt for orm. En gødningsprøve er den korrekte måde at undersøge hesten for orm på, og det er ikke helt lige meget, hvordan du tager gødningsprøven

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste har orm, og heste kan sagtens tåle at have orm. Men hvis mængden er for stor kan det blive et problem. Man kan behandle heste med en ormekur, men dette bør man aldrig gøre, medmindre man ved, at hesten reelt har for mange orm. 

Hvornår tager man gødningsprøven?
De fleste stalde får taget gødningsprøver af hestene både i foråret og i efteråret, og dermed ved man hvilke heste der skal behandles for orm, og man undgår unødvendig behandling mod orm. 

Nyheden fortsætter efter annoncen

Man skal tage højde for ormenes livscyklus, når man skal have undersøgt hesten for orm. Derfor er det bedst at få indsendt gødningsprøver til analyse i april/maj måned, når hestene skal på græs og igen ved græsningssæsonens afslutning i efteråret.

Når du skal udtage gødningsprøven
Brug en lille pose eller plastikhandske som beholder til gødningsprøven. Hold herefter øje med hvornår hesten gøder. Det er en god idé at udtage prøven, når hesten er på stald, så vind, vejr og mudder ikke gør processen besværlig. Prøven skal så vidt muligt tages lige efter hestepæren er lagt, så man mindsker risikoen for forurening fra f.eks. jord og sand. Tag aldrig pærer der ligger tæt ved jorden. Tag 1-2 hestepærer fra toppen af bunken. Posen/handsken skal derefter lukkes så den er lufttæt. Det er en god idé at have aftalt med dyrlæge på forhånd, hvornår hun eller han henter prøverne, så man er sikker på at prøverne når frem til laboratoriet indenfor to døgn, efter gødningsprøven er taget.

Thomas Bach Jensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Thomas Bach Jensen