Merete Haahr
Corona-pandemien har haft store konsekvenser for hele verden, og det er derfor vigtigt at undersøge, hvordan virussen spreder sig, og om vores husdyr kan være kilde til smitten. Det er stadig uklart, hvilke værtsarter der er ansvarlige for virussen. Som bekendt er opdrættede mink meget følsomme over for virus og kan fungere som en alvorlig smittekilde hos mennesker. Dog har det indtil nu ikke stået klart om andre af de dyr, vi omgiver os med, også kan indebære en risiko for smitte. For at undersøge følsomheden hos andre husdyr, med henblik på at reducere smitten, har forskere udført et studie på en række husdyr, såsom kvæg får geder, alpakaer, kaniner og en hest for at fastslå, om de også kan være smittebærere og udgøre en risiko for mennesker.
Resultatet viser, at hesteejere og husdyrholdere kan ånde lettet op.
I studiet blev dyrene påført Corona-virus igennem næsen, men efterfølgende viste ingen af dem tegn på smitte, og ingen udskilte nogen synlig infektion hverken gennem næsen, oralt eller gennem fækalier. En måned efter, at dyrene var blevet inficeret, viste undersøgelser, at dyrenes antistoffer mod virussen var lave eller ikke eksisterende. Det er tegn på, at almindelige husdyr ikke bidrager til Corona-smitten.
Ingen af dyrene viste tegn på sygdom eller feber, og de havde ingen andre gener, der kunne have en sammenhæng med en Covid-19-infektion.
Forskerne mener, at deres resultater var enslydende med andre studier af husdyr, der viser en meget lille smitteoverførsel mellem grise, køer og kaniner.
Forskerne er klar over, at studiets validitet er begrænset pga. af det lille antal dyr, der var med i forsøget, men undersøgelsen giver alligevel en god indikation.
Der er meget, der endnu skal læres omkring rollen af dyr i forbindelsen med spredningen af Corona-virus, både hos vilde- og domesticerede dyr. Det er også vigtigt at undersøge, hvordan nye varianter påvirker dyrearter, og med hvert nyt studie omkring, hvordan nogle dyr kan være potentielle smittebærere, kommer vi tættere på at finde frem til, hvordan Covid-19 smitter, og måske tættere på at finde svaret til dets oprindelse.
Holdet bag studiet bestod af Angela Bosco-Lauth, Audrey Walker, Lauren Guilbert, Stephanie Porter, Airn Hartwig, Emma McVicker og Richard Bowen, alle fra Colorado State University; og Helle Bielefeldt-Ohmann, fra University of Queensland i Australien.
Kilde: Susceptibility of livestock to SARS-CoV-2 infection, Emerging Microbes & Infections