Truet exmoorpony redder livet

28-03-2021 07:00

Merete Haahr

En exmoor ponyhingst, der stammer fra en sjælden og truet ponyrace, reddet livet, takket være en lille hoppe fra et stutteri ved Mariagerfjord

Copyright Ridehesten.com
Exmoor ponyerne er en truet race, som kun findes enkelte steder i Danmark Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr
Nyheden fortsætter efter annoncen

Naturarealerne ved Mariagerfjord i Nordjylland bliver året rundt plejet af heste. Naturstyrelsens arealer græsses af sjældne vilde exmoor ponyer, og et tilstødende naturområde græsses af fritgående araberhopper fra stutteriet Aaleyah Black Arabians, som min familie ejer. 

Både exmoor ponyerne og araberne har gået side om side, og haft fornøjelse af hinandens selskab hele vinteren, men en skønne forårsdag blev fristelsen for stor for den smukke exmoorhingst. Han sprang over hegnet, og kom ind til de fire hopper på den anden side. Der skabte noget turmult, og det var lidt af en vanskelig opgave at indfange en vild hingst og fire forårskåde hopper på et naturområde på næsten 15 hektar.

Copyright Ridehesten.com

Ejeren af hingsten blev tilkaldt, men da det ikke så ud til at kunne lykkes med at indfange hingsten, så hingsteejeren ingen anden udvej en at skyde exmoorponyen.

Ifølge ejeren var det jo en vildhest, og den kunne ikke håndteres. Hestens natur er jo at leve i flok, selvom vi mennesker deler heste op i racer og ejere, fulgte hingsten jo blot sine indre instinkter.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Exmoor ponyen er en truet race, så det ville være et stort tab, hvis det at følge sit naturlige instinkt skulle straffes med døden. Heldigvis kom en lille araberhoppe til undsætning. Hoppen fik en grime på og kunne hermed går forrest og agere førerhest, og herefter fulgte den vilde hingst trofast efter, uden problemer.

Turen gik op igennem de store naturarealer, og hen til et afsondret område ved fjorden, hvor hingsten igen kunne blive genforenet med sin egen flok. Historien kunne være endt tragisk med tabet af en truet hest, men takket være den lille hoppe, fik den uheldige historie en lykkelig udgang. 

Copyright Ridehesten.com

Exmoor ponyen er en intelligent race og den har et venligt temperament. Den er kraftigt bygget, stærk og udholdende. Ifølge Molslaboratoriet som har en større flok af Exmoor ponyer, arbejdes der aktivt på at bevare racen, i samarbejde med hestefolket i Exmoor national park, og flere danske og tyske naturprojekter. Racen har fået ”truet”  status af Rarebreeds survival trust   samt af organisationen Livestock conservation org . 

Copyright Ridehesten.com
Ponyerne bliver brugt til græsning af naturarealer, da de er venligtsindede og hårdførde. Foto: Ridehesten.com/Merete Haahr

Exmoor ponyen stammer fra de britiske øer og den er tilpasse de kolde og barske liv på heden og i bjergene. Den bruges til bevarelse og forvaltning af naturlige græsarealer, men det er en truet race, da findes ikke mange heste der bruges i avlen. Hestene bruges til at pleje naturarealer og bevare biodiversiteten på områderne. På grund af deres hårdføre natur er ponyerne en af de bedst egnede racer til formålet.

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen