Merete Haahr
Selv om vi ved, at heste ser helt anderledes sammenlignet med mennesker, har det hidtil været svært at sætte sig ind i hvad det egentlig indebærer. Det har Allan Hook fra Irland forsøgt at rette op på. Han har med projektet Equine Eyes, skabt en model af et hestehoved, en maske der med virtual reality kan vise os hvordan hesten ser. Masken er konstrueret af to 180 grader kameraer, placeret på siderne af hovedet, præcis om ved hestens øjne. Det giver os samme synsfelt som hesten har, et for det venstre og et for et højre øje, med et totalt synsfelt på cirka 350 grader.
Alan Hook arbejder ved School of Communication and Media i Ulster, Irland, og det en del af projektet Animal Computer Interaction, som arbejder med at finde en måde til at forstå andre dyr, og hvordan vi opfatter vores forhold til dem.
Oprindeligt blev ideen til, på baggrund af spørgsmål fra hans børn, som var bekymrede for en hest der boede i nærheden. De undrede sig over hvordan stalden så ud med hestens øjne, eller hvordan det føltes for hesten at gå ind i en hestetransport, og det gav ham inspiration til at starte projektet Equine Eyes.
Initiativet startede i 2019, og har indebåret flere forskellige prototyper, som er udviklet til at hjælpe os mennesker forstå dyr, ud fra deres egen synsvinkle. Det kan blandt andet hjælpe designere at indrette deres design. Hvordan ser hesten ridehallen, eller staldgangen der fører hen til boksen? Hvordan ser de folden eller indersiden af en hestetrailer? Den skulpturelle og stiliserede maske passer perfekt ind i projektets målsætning. Alan Hook håber på at det vil give designere der arbejder med heste en forståelse af hvordan heste vil opfatte deres design, og at det kan hjælpe til at få en større forståelse og kendskab til andre dyr.
– Vi mennesker tror nogle gange, at vi er de eneste der eksisterer på jorden fortæller Alan Hook, fortsætter:
– Vi har et meget fikseret syn på verden og vi har svært ved at sætte os ind i hvordan det føles at være andet end mennesker, mener han. Tanken er at når vi tager masken på, så føler vi os lidt meres om en hest, og det tilføjer også et element af leg i projektet, siger han.
De personer der hidtil har afprøvet masken er blevet meget overraskede, hvordan omverdenen ser ud. Hestens øjne sidder på siden af hovedet, har en helt anden måde at se på. Derfor er meget desorienterende når vi prøver at se igennem det to kameraer på hver side af masken, det kan bedst beskrives som at tage øjnene ud, og sætte dem på siden af hovedet, og det føles om, man ser verden gennem tykke brilleglas og røde farver er fjernet. Heste kan kun se en farveskala der har to at primærfarverne blå og gul, hvor mennesker ser både rød, blå og gul. Masken prøver at efterligne hestens diakromatiske syn, som gør, at heste har svært ved at skelne mellem rødt og grønt. Ser vi mennesker igennem masken skal vi næsten være skeløjet og krydse vores øjne for at se fremad.
Vores hjerne er plastisk og den fortolker de billeder som øjnene ser. Derfor kan det i begyndelsen give en fornemmelse af køresyge, men efter noget tid kan man vænne sig til det.
– Vi har fået stor respons og interesse omkring hvordan masken kan indgå i rytterens træning for at øge forståelsen for hvordan det er at være hest, fortæller han.
Han arbejder i øjeblikket på en helt trådløs maske, så man kan bruge det i marken sammen med hesten i stedet for at blive bundet til en computer.
Selvom vi ikke har en maske, der kan se som en hest, kan man alligevel godt prøve at se tingene fra hestens perspektiv hjemme i stalden. Prøv at stille dig i hestens hovedhøjde og vurder det fra hestens synspunkt. Hvordan er livet set fra deres øjne, hvordan føles det at bevæge sig som de gør, at græsse som den gør, og prøv at følge deres rutine. Hvordan har de med os mennesker at gøre.
– Det er et frisk pus, et nyt syn på verden omkring os og en øvelse i empati. Selvom vi ikke helt kan forstå det, så kan vi begynde at lægge mærke til de mange måder det er at være hest på i vores verden, mener Alan Hook.
Du kan læse mere på projektets hjemmeside Equine Eyes.com og læse denne Ted Talk om at udforske grænsen mellem dyr og mennesker.