Søvn er livsnødvendigt for heste

04-07-2019 07:30

Søvn, kvaliteten og længden af den, påvirker hestens helbred og dens velbefindende. Trods dette bliver søvn sjældent overvejet som en vigtig parameter for hestens velfærd. Et nyt studie peger på, at mangelfuldt staldmiljø eller fysiske problemer kan føre til søvnmangel og en øget risiko for tilskadekomst og alvorlige følgevirkninger

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock
Nyheden fortsætter efter annoncen

Heste, som er opstaldet, sover i gennemsnit tre en halv time per nat. Søvnfaserne er relativt konstante, og REM-søvnen udgør 15% af tiden, mens slow-wave-søvnen udgør 65%. De resterende 20% af søvnen foregår i let søvn. Hvis hesten af en eller anden årsag ikke tør/kan lægge sig ned, så opstår der en REM-søvnmangel. Det resulterer i, at hesten falder i REM-søvn, mens den står op. Hesten kollapser, fordi musklerne bliver helt afslappede under REM-søvnen, og det kan forårsage store skader.

Hvad sker der, når hesten sover
Når hesten sover, indgår den fysiologisk set i en midlertidig form for bevidstløshed, hvor musklerne bliver inaktive og slapper af. Adfærdsmæssigt vil hesten søge et beskyttet miljø, indtage en bestemt position og lukke alle udefrakommende stimuli ude. Der er tre stadier af fysiologisk søvn. Det første stadie er den lette søvn, som heste kan opnå, når de står op, og det andet stadie er den dybe søvn, også kaldet slow-wave-søvnen, hvor hesten også kan stå op og sove. Det sidste stadie af søvnen er den vigtige REM-søvn, og dette stadie kan kun ske, når hesten ligger ned. Det skyldes, at REM-søvnen indebærer den fuldkomne muskelafslapning, der forekommer under dette søvnstadie.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Nysgerrig? Læs meget mere i denne måneds udgave af magasinet Ridehesten, hvor Christine Fuchs, som til daglig er dyrlæge i Tyskland, giver et indblik i heste og deres søvnmangel.

 

 

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner