Ved du, om din hest trives?

27-03-2021 07:15

Merete Haahr

Du kan se, om din hest har det godt i den måde, den vælger at bruge sin dag på. Hestens daglige struktur afspejler dens velbefindende, viser nyt studie

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Måden hesten fordeler sin tid mellem at græsse, hvile og andre aktiviteter, danner et godt billede af dens velbefindende. Forskere fra Universitetet af Veterinær medicin i Wien fandt at halvvilde og domesticerede hestes dagligdag var ens, når de domesticerede heste fik fri adgang til foder, øget plads til at bevæge sig på, og i de situationer hvor der var færre heste samlet på et areal. 

 Ved at nedsætte antallet af heste i flokken, blev hviletiden reduceret, således at den svarede til den tid de halvvilde heste brugte på at hvile. Desuden betød en mindsket tæthed i hesteflokken, at hestene brugte mere tid på at bevæge sig, på at lege og på at socialisere og pleje hinanden.

Sunde raske heste udviser en meget regelmæssig rutine som gentages dagligt, fortæller forskerne. Hestenes adfærd er en god indikator for deres velfærd, skriver Ulrike Auger og hendes kollegaer i rapporten, some netop er udgivet på Journalen Animals. 

I studiet undersøgte forskerne betydningen af et godt miljø for hestenes velbefindende, og hvordan man ved at se på måden, som hestene tilbragte deres dag på, kunne se om hesten trives. 

Copyright Ridehesten.com

Sådan forløb forskningen 
De undersøgte 12 forskellige tidligere studier, som hver især vurderede hestens dag, som omhandlede mængden af tid som hestene brugte på at spise, hvile og på at bevæge sig over en periode på mindste 24 timer. Studierne havde undersøgt 144 heste i alderen 1-27 år. I alt var der 59 halvvilde heste og 85 domesticerede heste. 

Rapporten som omhandlede et døgn, viste at hestene brugte fra 10 % til 66.6 % af deres tid på at spise, og imellem 8,1 % til 66,6% af tiden på at hvile, mens tiden hvor hestene lå ned, varierede fra 2,7 – 27,3%.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Tiden i bevægelse rangerede fra 0,015% af tiden til 19,1% af tiden. Den store variation i tidsbudgettet i studiet kan tilskrives forskellen i alder og i miljøforhold, mener forskerne. 

Forskellen i det gennemsnitlige tidsbudget mellem halvvilde og domesticerede heste stod særligt klart når man så på, hvor langt tid hestene brugte på at spise. Heste der lever vildt, bruger op til 18 timer om dagen på at lede efter føde, og der går sjældent mere end 2-4 timer mellem hvert måltid.

Copyright Ridehesten.com

Ifølge studiet, viste det sig, at hvor de halvvilde heste bruger mellem 50,82% til 66,6 % af tiden på at spise, var det kun mellem 10-64% for de domesticerede heste. 

For lange intervaller mellem måltiderne kan forårsage mavesår og problemer med fordøjelsen.

Der var også en markant forskel på tid brugt på hvile, mener forskerne. 12,9%-29,3% for halvvilde heste, mens det for de domesticerede heste varierede fra 15,6% og helt op til 66% for de domesticerede heste.

Copyright Ridehesten.com

Hvilende adfærd hos heste forekommer både stående og liggende, og det afhænger af hestens alder. Voksne heste bruger 80 % af deres tid på at hvile stående, og kun en meget lille del af deres dag bliver brugt på at ligge ned. Voksne heste ligger kun ned omkring 5% i løbet af dagen. Domesticerede heste ligger i lighed med halvvilde heste mes ned mellem midnat og klokken fire om morgenen. 

Resultatet af dette studie tegner et klart billede af, at man kan observere den måde hesten bruger sin dag på, og derefter vurdere hestenes velbefindende. Der er dog brug for yderligere studier af store hestegrupper, der opholder sig i klart definerede staldforhold for at yderligere at dokumentere og validere brugen af tidsbudgetter som en pålidelig indikator for hestevelfærd, slutter Ulrika Auger.

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner