Hvad betyder sarcoider for hesten?

13-06-2020 16:12

Annika Knudsen Lorentsen

Sarcoider er en af de mest almindelige hudsygdomme, som påvirker heste, og det berører 2% af alle heste verden over. De spreder sig ikke gennem metastaser, men det påvirker i høj grad hestens velfærd

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/Jørgen Bak Rasmussen
Nyheden fortsætter efter annoncen

Sarcoider er den slag tomorer man oftest ser hos heste, og man har kortlagt, at der som hovedregel findes seks typer, som ser forskellige ud, og har forskellig aggresivitet. Nogle hesteracer er disponeret genetisk for at få sarcoider, men det er ikke kun genetik der kan have indflydelse på hvorvidt en hest kan få sarcoider. 

Arveligt hos varmblodsheste
Sarcoider er arvelige, og hos varmblodsheste er arveligheden påvist: Avl på to heste, som begge har sarcoider, øger risikoen markant, for at afkommet på et senere tidspunkt også udvikler sarcoider. Det er også afhængigt af hesterace, idet fuldblodsheste har større chance for at udvikle sarcoider end andre racer, og lipizzanere ser ud til at være resistente overfor sygdommen.

Til forskel fra melanomer, en anden hudkræftlidelse udbredt hos skimlede heste, så har sarcoider ikke nogen farvepræference, og der er ingen kønsforskelle i forhold til udvikling af sygdommen. Man mener, at nogle genvariationer hos heste med sarcoider også har sammenhæng mellem visse kræftsygdomme hos mennesker. Man ved endnu ikke hvorfor, men det kan måske skyldes en forskel i immunforsvaret, og det kan muligvis forklare, hvorfor nogle racer er mere modtagelige overfor sarcoider.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Kan være et problem for hesten
Ofte er sarcoider ikke til gene for hesten, men i de tilfælde hvor formen er aggressiv, kan det hurtigt få betydning for hesten. Ligesom det også kan være et problem hvis sarcoiderne opstår eksempelvis der hvor sadlen skal sidde eller tæt ved hestens øjne. 

Behandlingsformer
I nogle tilfælde forsvinder sarcoiderne helt af selv, men der er også flere forskellige behandlingsformer, som man kan benytte. Netop hvilken behandlingsform afhænger af den enkelte situation. I nogle tilfælde vælger man at foretage et kirugisk indgreb, hvor man fjerner knuden. Men her kan der med stor sandsynlig opstå en ny knude. I nogle tilfælde bruger man laserbehandling til at fjerne knuderne, mens man også kan benytte salve, immunterapi eller i nogle tilfælde fryse knuderne væk. 

Har din hest sarcoider, så spørg din dyrlæge til råds i forhold til hvordan det giver mening af behandle netop din hests problem.

Læs mere om sarcoider i magasinet Ridehestens juninummer 2019. 

Anna Pørtner

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner