Merete Haahr
Deltagerne i DHE-træf var alle slags heste, fra den tidligere tyske spring hest, en stor broget Shirehest, en gammel enøjet pony og en lille shetlænder med fjer på, kort sagt en broget skare af heste og mennesker. Stævnet havde mange sjove og anderledes klasser, øvelser i bueskydning til hest, Cordeo ridning, Agility med hund og hest, og en klasse kun med jordarbejde, alt sammen lidt anderledes end traditionelle ridestævner.
Udover de mange øvelser til hest, så bød DHE træffet også på spændende oplæg og demonstrationer. Selvom hestene er vidt forskellige, har de alle det samme behov for mad, bevægelse/træning og fysisk og psykisk velvære. Det handler om at lytte til hestens behov, om hvordan vi får hesten til at føle sig så god tilpas, at den synes det er spændende og sjovt at deltage i de aktiviteter vi gerne vil have den til at udføre. Dog gælder det i høj grad også om at uddanne menneskerne, som har med hesten at gøre .
Helle Knudsen fra rideskolen ”Horse In Harmony,” fortalte om holdbarhed i Rideskole hesten. Livet som rideskole hest kan være hårdt, med mange elever og håndtering af flere forskellige mennesker. Det kan lede til uvaner hos hesten, og mangel på samarbejde. Kurset ” I Harmoni med Rideskole hesten”, giver undervisere og personale på rideskolerne redskaber til en mere ensartet og mindre stressfyldt håndtering af hesten, således at uvanerne kan forebygges inden de opstår.
Bjørn Rhebergen fra AANHCP, ”Association for Natural Hoof Care Practice” fortalte om hvordan hesten genetisk er den samme som for 1000 år siden. Derfor skal vi så vidt muligt at prøve at lære af vildhestens levevis, når vi her i Europa holder heste til ride brug. Bjørn fortalte hvordan forskere igennem en årrække havde observeret en gruppe vilde heste i Nevada USA. Her var hestene konstant i bevægelse mange kilometer om dagen, for at søge efter vand og sparsomt føde i det ufremkommelige ørken og klippe landskab. Studiet havde dokumenteret over 1500 planter som hestene levede af, og man havde med jævne mellemrum målt hovene på de heste, som var blevet indfanget af myndighederne. Ud af alle de mange heste som deltog i undersøgelsen, udviste ingen af dem symptomer på forfangenhed og alle hestene havde sunde og stærke hove. Det er en god indikation af, at hesten har brug for konstant bevægelse for at kunne bevare et godt helbred.
Dyrlæge Dorthe Nyrup fortalte om ”Whole Horse Inflammatoric Disease”, om livstils sygdomme hos heste, som allergi, sommer eksem, forgangenhed og Cushings sygdom, som alle er et symptom på en betændelses tilstand i hestens tarmsystem.
På lige fod med mennesker, hvor vi de seneste år er blevet opmærksomme på hvor vigtigt gode vaner som kost og motion er for vores helbred og velbefindende, så gælder det også at fordøjelsen er en stor nøgle til hestens sundhed.
Camilla Stormont studerer ”Equine Science”, en bachelor uddannelse fra USA, med fokus på heste. Hun fortalte og viste eksempler på, hvordan vi uforvarende er med til at skabe konfliktadfærd hos heste. Hun forklarede hvordan vi som hesteejere kan blive mere opmærksomme på det, og hvordan vi undgår de faldgruber, der leder til at vi kommer i konflikt med vores heste. Et spændende foredrag om den nyeste forskning inden for området.
Ute Lehman viste eksempler i praksis fra bogen Language Signs and Calming signals of Horses, om de subtile signaler som hesten sender for at berolige sig selv, eller for at kommunikerer ud, at den har brug for en kort pause. Bogen giver alle der arbejder med heste en unik indsigt i hestens verden. En ny måde at se hesten, hvor det ikke er nødvendigt at kommandere rundt med hesten, men i stedet prøve at mærke efter hvad hesten byder ind med.
Dagen i dag har flere spændende oplæg og demonstrationer på programmet, blandt andet et oplæg om dressur med fokus på kropsbevidsthed, om naturlig balancering af hestetænder, og ikke mindst en spændende debat om fremtidens hovpleje med beslagsmed Tobias Linde og Bjørn Rhebergen.
Du kan læse mere om programmet for DHE-træf HER