Rideskolerne skal prioritere sikkerheden

05-08-2018 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage driver en privat rideskole, hvor elevhestene er hendes medarbejdere, og god sikkerhed er fundamentet for en velfungerende rideskole. En indstilling som hun efterlyser hos flere rideskoler landet over

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Livet som rideskolehest kan være hårdt. Nye ryttere på forskellige niveauer kan øge hestens stressniveau og påvirke dens ydeevne og holdbarhed. Derfor er det så vigtigt, at vi passer ekstra godt på vores rideskoleheste, lyder det fra Helle Knudsen, som til daglig driver den private rideskole “Horse In Harmony” på Djursland.

“Elevhestene er vores Creme de la Creme. Det er dem, som skal uddanne fremtidens hestefolk. Mine rideskoleheste er mine medarbejdere, og det er mit ansvar at sørge for, at de er velstimulerede og sunde,” siger Helle Knudsen.

Hun driver til daglig firmaet Den Hele Ekvipage, som også arrangerer det årlige DHE Træf. I sidste weekend fandt DHE Træf sted, som er et arrangement med faglige foredrag, demoer og konkurrencer i både trail, agility, jordarbejde, spring og dressur. TIl DHE Træf holdt Helle Knudsen et foredrag med titlen “Sikkerhed i rideskolen”.

Rideskolerne skal tage ansvar
På Horse In Harmony rideskolen består undervisningen både af teori, jordarbejde, håndtering i stalden, ridning på bane, skovtur og på skolens veludrustede agilitybane.  

“Rideskoleheste skal være skudsikre, og de skal kunne bære over med nybegyndere, som mister balancen eller hiver for hårdt i tøjlen,” siger Helle Knudsen.

Det er langt fra alle heste, som egner sig til at være i en rideskole. Derfor gør Helle Knudsen en dyd ud af at skabe et trygt og sikkert miljø for både elever og heste.

“Som rideskole er det dit ansvar at have ordentlige heste, som ikke har uønsket adfærd. Jeg oplever ofte, når jeg er ude og rådgive rideskoler, at der er heste, som man ikke kan spænde gjord på, eller heste som ikke adlyder et stopsignal, når de øvrige heste skal trave. Vi skal ikke have rideskoleheste med en masse forholdsregler, for det er ikke god sikkerhed i  rideskolen,” siger Helle Knudsen og tilføjer:

“Rideskoleheste med forholdsregler, eksempelvis heste, som reagerer ved opsadling, opstigning eller strigling, lærer nye hesteejere at det er ‘Normalt at en hest gør sådan’, hvor det netop burde fremhæves at dette IKKE er normal hesteadfærd, og på den måde lærer eleven at skelne og imødekomme en evt. farlig situation fremadrettet.”

Regler for rideskolen
Det kan være rigtig svært at få puslespillet til at gå op med den rette hest til de mange forskellige typer af elever, som der går på rideskolen. Derfor arbejder Horse In Harmony rideskolen ud fra fem klare regler:

1. Ingen forældrehjælp.

“Vi har små hold, så vi ikke har behov for forældre til at trække med ponyerne. Det er min erfaring, at enten er forældrene bange for heste, de ved ikke noget om heste, eller også så har de tidligere redet, og derfor har de en helt anden tilgang til at arbejde med heste, end vi har, hvilket forvirrer hesten og øger dens stressniveau,” siger Helle Knudsen.

2. Vi bruger samme signaler til alle rideskolehestene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

“Elevhestene udsættes for rigelig signalforvirring i forvejen, så derfor er det vigtigt, at vi fra starten lærer eleverne kommandoerne for basis signaler som stop, fremad, tilbagetrædning, højre og venstre,” siger Helle Knudsen.

3. Eleverne må først bruge schenkler, når de kommer på et øvet hold. Som nybegynder bruger eleverne stemme og pisk.

“Vi vil have hesten til at stå stille, når vi spænder gjord. Men 5-10 cm bag gjordlejet, så skal hesten være ultra følsom og reagerer på vores schenkler. Det kan en nybegynder ikke administrere. Derfor rider vores nybegyndere med stemme og en pisk, som de må tappe med, for at øge signalet fra stemmen. Vores ponyer kan ‘fjernstyres’ af underviseren, som altid opholder sig på midten af banen og kan hjælpe elev og hest derfra,” siger Helle Knudsen.

4. På ridebanen har de et indvendigt banehegn, så elevhestene på opstartsholdene går på et 3 meter bredt spor rundt på banen.

“Banehegnet gør det nemt for både hest og nybegynder. En nybegynder kan ikke både koncentrere sig om at holde balancen, styre tempo og retning på hesten. Når vi bruger vores banehegn, så bestemmer vi retningen for rytteren, for hesten skal bare følge sporet. Så kan rytteren koncentrere sig om balance og tempo,” siger Helle Knudsen og tilføjer,

“Når rytterne er øvet, så skal de nok få lov til at ride volter, slangegange og så videre. Men hvad er en volte værd, hvis du ikke kan holde balancen?”

5. En velstimuleret flokadfærd hos rideskolehestene.

“Alle vores heste går i en stor flok i et langt gangsystem på vores jord. Vi har haft GPS på dem, som har vist, at de går cirka 15-25 km om dagen. Det betyder, at når vi henter hestene ind fra fold, så har de ikke en masse overskudsenergi, som de skal af med. Vores heste er rolige, fordi de har plads til at være heste,” siger Helle Knudsen.

Kursus med Ute Lehmann
Helle Knudsen har sammen med Ute Lehmann fra Horse In Harmony udarbejdet kurset “I harmoni med skolehestene”, som tilbydes til rideskoler og giver personalet redskaber til en ensartet og mindre stressfyldt håndtering af skolehestene.

“Jeg vil rigtig gerne ud til flere rideskoler og dele ud af min erfaring med at drive en harmonisk rideskole. Velfærden hos vores rideskoleheste skal prioriteres, for de er vores dyrebareste redskab. Der er dem, som uddanner fremtidens hestefolk,” siger Helle Knudsen.

Artiklen er første gang blevet offentliggjort på Everhorse.dk, som hører under Mediehuset Wiegaarden, der også ejer ridehesten.com

 

Astrid Ø. Sørensen

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen