Rideskolerne skal prioritere sikkerheden

05-08-2018 13:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage driver en privat rideskole, hvor elevhestene er hendes medarbejdere, og god sikkerhed er fundamentet for en velfungerende rideskole. En indstilling som hun efterlyser hos flere rideskoler landet over

Copyright Ridehesten.com
Nyheden fortsætter efter annoncen

Livet som rideskolehest kan være hårdt. Nye ryttere på forskellige niveauer kan øge hestens stressniveau og påvirke dens ydeevne og holdbarhed. Derfor er det så vigtigt, at vi passer ekstra godt på vores rideskoleheste, lyder det fra Helle Knudsen, som til daglig driver den private rideskole “Horse In Harmony” på Djursland.

“Elevhestene er vores Creme de la Creme. Det er dem, som skal uddanne fremtidens hestefolk. Mine rideskoleheste er mine medarbejdere, og det er mit ansvar at sørge for, at de er velstimulerede og sunde,” siger Helle Knudsen.

Hun driver til daglig firmaet Den Hele Ekvipage, som også arrangerer det årlige DHE Træf. I sidste weekend fandt DHE Træf sted, som er et arrangement med faglige foredrag, demoer og konkurrencer i både trail, agility, jordarbejde, spring og dressur. TIl DHE Træf holdt Helle Knudsen et foredrag med titlen “Sikkerhed i rideskolen”.

Rideskolerne skal tage ansvar
På Horse In Harmony rideskolen består undervisningen både af teori, jordarbejde, håndtering i stalden, ridning på bane, skovtur og på skolens veludrustede agilitybane.  

“Rideskoleheste skal være skudsikre, og de skal kunne bære over med nybegyndere, som mister balancen eller hiver for hårdt i tøjlen,” siger Helle Knudsen.

Det er langt fra alle heste, som egner sig til at være i en rideskole. Derfor gør Helle Knudsen en dyd ud af at skabe et trygt og sikkert miljø for både elever og heste.

“Som rideskole er det dit ansvar at have ordentlige heste, som ikke har uønsket adfærd. Jeg oplever ofte, når jeg er ude og rådgive rideskoler, at der er heste, som man ikke kan spænde gjord på, eller heste som ikke adlyder et stopsignal, når de øvrige heste skal trave. Vi skal ikke have rideskoleheste med en masse forholdsregler, for det er ikke god sikkerhed i  rideskolen,” siger Helle Knudsen og tilføjer:

“Rideskoleheste med forholdsregler, eksempelvis heste, som reagerer ved opsadling, opstigning eller strigling, lærer nye hesteejere at det er ‘Normalt at en hest gør sådan’, hvor det netop burde fremhæves at dette IKKE er normal hesteadfærd, og på den måde lærer eleven at skelne og imødekomme en evt. farlig situation fremadrettet.”

Regler for rideskolen
Det kan være rigtig svært at få puslespillet til at gå op med den rette hest til de mange forskellige typer af elever, som der går på rideskolen. Derfor arbejder Horse In Harmony rideskolen ud fra fem klare regler:

1. Ingen forældrehjælp.

“Vi har små hold, så vi ikke har behov for forældre til at trække med ponyerne. Det er min erfaring, at enten er forældrene bange for heste, de ved ikke noget om heste, eller også så har de tidligere redet, og derfor har de en helt anden tilgang til at arbejde med heste, end vi har, hvilket forvirrer hesten og øger dens stressniveau,” siger Helle Knudsen.

2. Vi bruger samme signaler til alle rideskolehestene.

Nyheden fortsætter efter annoncen

“Elevhestene udsættes for rigelig signalforvirring i forvejen, så derfor er det vigtigt, at vi fra starten lærer eleverne kommandoerne for basis signaler som stop, fremad, tilbagetrædning, højre og venstre,” siger Helle Knudsen.

3. Eleverne må først bruge schenkler, når de kommer på et øvet hold. Som nybegynder bruger eleverne stemme og pisk.

“Vi vil have hesten til at stå stille, når vi spænder gjord. Men 5-10 cm bag gjordlejet, så skal hesten være ultra følsom og reagerer på vores schenkler. Det kan en nybegynder ikke administrere. Derfor rider vores nybegyndere med stemme og en pisk, som de må tappe med, for at øge signalet fra stemmen. Vores ponyer kan ‘fjernstyres’ af underviseren, som altid opholder sig på midten af banen og kan hjælpe elev og hest derfra,” siger Helle Knudsen.

4. På ridebanen har de et indvendigt banehegn, så elevhestene på opstartsholdene går på et 3 meter bredt spor rundt på banen.

“Banehegnet gør det nemt for både hest og nybegynder. En nybegynder kan ikke både koncentrere sig om at holde balancen, styre tempo og retning på hesten. Når vi bruger vores banehegn, så bestemmer vi retningen for rytteren, for hesten skal bare følge sporet. Så kan rytteren koncentrere sig om balance og tempo,” siger Helle Knudsen og tilføjer,

“Når rytterne er øvet, så skal de nok få lov til at ride volter, slangegange og så videre. Men hvad er en volte værd, hvis du ikke kan holde balancen?”

5. En velstimuleret flokadfærd hos rideskolehestene.

“Alle vores heste går i en stor flok i et langt gangsystem på vores jord. Vi har haft GPS på dem, som har vist, at de går cirka 15-25 km om dagen. Det betyder, at når vi henter hestene ind fra fold, så har de ikke en masse overskudsenergi, som de skal af med. Vores heste er rolige, fordi de har plads til at være heste,” siger Helle Knudsen.

Kursus med Ute Lehmann
Helle Knudsen har sammen med Ute Lehmann fra Horse In Harmony udarbejdet kurset “I harmoni med skolehestene”, som tilbydes til rideskoler og giver personalet redskaber til en ensartet og mindre stressfyldt håndtering af skolehestene.

“Jeg vil rigtig gerne ud til flere rideskoler og dele ud af min erfaring med at drive en harmonisk rideskole. Velfærden hos vores rideskoleheste skal prioriteres, for de er vores dyrebareste redskab. Der er dem, som uddanner fremtidens hestefolk,” siger Helle Knudsen.

Artiklen er første gang blevet offentliggjort på Everhorse.dk, som hører under Mediehuset Wiegaarden, der også ejer ridehesten.com

 

Læs også

Ny mountain trail-bane åbner i Danmark

28-08-2020 17:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Mountain trail handler om at træne en super skarp, manøvredygtig og modig hest gennem forskellige forhindringer, som afspejler den vilde natur. Nu åbner den første forhindringsbane på Sjælland 

Hvordan får jeg teori ind i min rideskole?

13-05-2020 12:40, af Marie Helene Rigård Rohleder

Teoriundervisning er kedeligt, forældrene betaler kun for, at børnene skal ride... Forhindringer der nok af, når det kommer til, hvorfor meget af undervisningen på en rideskole foregår til hest.
Helle Knudsen fra Den Hele Ekvipage mener, at i en rideskole skal man lære om HELE hesten og ikke kun ridning

– Pas bedre på elevhestene

01-05-2020 15:15, af Marie Helene Rigård Rohleder

Uden elevheste ingen rideskole.
Helle Knudsen driver rideskolen under Den Hele Ekvipage Horse Center på Djursland. Hun behandler sine elevheste, som de primære medarbejdere, og det betyder, at de får afspadsering, de har overarbejde, sundhedsordninger osv. for at kunne fungere optimalt i mange år (video)

Hurra for rideskolerne!

04-02-2015 09:59, af Nina Marie Villadsen

Det kan godt være, at elitesporten indimellem snupper fokus – fordi vi er så stolte af de mange flotte resultater – men vi er mindste lige så stolte af det store arbejde med at lære næste generation om heste og ridning ude i rideskolerne, så dem har vi sat os for at hylde

Dufour væltede Boxen (video)

21-10-2017 14:06, af Britt Carlsen

Sikkerhed, udstråling, kvalitet - Cathrine Dufour satte tingene på plads med flere 9 og 10-taller - Boxen rystede da jublen rungende og resultattavlen viste 79,84%

10 tips til vinter

21-12-2017 08:23, af Cecilia Lindahl

Har du 100 % styr på det hele, når den første sne falder og frosten indtager Danmark? Der er nemlig en del ting at være forberedt på, uanset om du har din egen pony, låner en, eller går på rideskole

Rytter råber op: Stop med at dytte af os!

17-02-2020 17:14, af Camilla Tiefensee Schrøder

Efter en ridetur, hvor en bilist trykkede hornet i bund og gassede op lige ved siden af hestene, satte Mette Kofoed sig ned og skrev et opslag på facebook. Hendes budskab er nu gået viralt

Fynsk beslagsmedie hjælper rideklubber

30-03-2020 16:01, af Thomas Bach Jensen

Vi er midt i en svær tid, og for rideklubber, der har måttet indstille aktiviteterne, kan det være særligt hårdt. Fire fynske rideklubber har fået deres elevheste gratis skoet af deres beslagsmed, der gerne vil række en hjælpende hånd frem under krisen

Trængte elevskoler kan få hjælpepakke til smed

03-04-2020 18:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Corona-krisen har allerede nu betydet store udfordringer og betydelige indtægtstab for elevskoler landet over. Hestens Værn, De Registrerede Beslagsmede og Dansk Ride Forbund er derfor gået sammen om en lille ’hjælpepakke’, hvor 10 elevskoler (under Dansk Ride Forbund) landet over har mulighed for at modtage 5.000 kr. som hjælp til smedearbejdet på elevskolehestene

Ridehesten på gaden

29-04-2009 12:41, af Grethe Næsby
Gå ikke glip af det flotte, nye nummer af Ridehesten, hvor vi sætter fokus på sikkerhed for både mennesker og heste i ridesporten. Vi bringer også ALT om World Cup i Las Vegas og spændende faglige artikler

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Annika Knudsen Lorentsen

Annika Knudsen Lorentsen
25 28 60 63
akl@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Heste dør på stribe af herpesvirus til stævne i Spanien (video)

28-02-2021 14:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

De danske springryttere ved stævnet i Valencia, Spanien, gennemlever deres livs værste mareridt. Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for deres ni heste efter, at stævnet er blevet ramt af herpesvirus 1. Stævnearrangørerne har ikke taget truslen alvorligt, og der er først i går, at de gav lov til at adskille de raske heste fra de syge (Opdateret med billeder)

Sophie Schwarck: Virussen slog min hest ihjel (video)

02-03-2021 10:27, af Annika Knudsen Lorentsen

Sophie Schwarck Asmussen mistede i søndags en af sine heste under herpesvirusudbruddet på stævnepladsen i Valencia, og hendes to andre heste er også ramt af virussen, og kæmper for deres liv. Sophie beskriver forløbet som forfærdeligt, uvirkeligt og fuldstændig ude af kontrol, og så fortæller hun, at på trods af, at hendes heste alle er vaccineret mod virussen, så lader det til, at de ingen beskyttelse har haft

Dyrlæger går imod ændring af købeloven – den danske hesteverden er rystet

25-02-2021 16:00, af Marie Helene Rigård Rohleder

Købelovens forbrugerafsnit har i utallige sager skabt store økonomiske problemer for de danske avlere, når de har solgt heste til private. Nu giver et nyt EU-direktiv mulighed for at undtage handel med levende dyr fra købelovens forbrugerafsnit. Det bakker SEGES Heste og Landsudvalget for Heste fuldt op omkring, men Den Danske Dyrlægeforening går imod en årelang kamp for at ændre købeloven

Dansk føl solgt til USA få dage gammel

23-02-2021 11:09, af Annika Knudsen Lorentsen
Avl|

South-West Jolene er navnet på det føl, som kom til verden hos Laisbo Hors'es den 12. februar. Det er stadig tidligt på året, men flere små føl er allerede født, og det charmerende hoppeføl er et af de føl, som har fået en god start på livet på trods af vinterkulde 

Udendørs stævner er tilladt igen

27-02-2021 09:22, af Marie Helene Rigård Rohleder

Hvis du overholder forsamlingsforbuddet på 25 personer, så er det igen muligt at afholde udendørs stævner og afvikle undervisning udendørs. Læs de nye retningslinjer her 

Landets bedste springryttere må igen ride stævner

23-02-2021 14:44, af Annika Knudsen Lorentsen

Rideforbundet meddeler nu, at det kan lade sig gøre for landets bedste springryttere igen at ride stævne, da de i følge kulturministeriets bekendtgørelse er undtaget forsamlingsforbuddet. Det gælder dog i første omgang kun springryttere, som har rytterkategorisering 6 og som er minimum 22 år

Internationalt stævne i Spanien ramt af virus

23-02-2021 09:31, af Annika Knudsen Lorentsen

Søndag måtte arrangørerne af det internationale stævne i Valencia aflyse flere klasser, efter at flere heste var blevet syge med hvad der menes at være et udbrud af herpesvirus 1

Når palominoavl handler om mere end bare farven

24-02-2021 09:15, af Astrid Sørensen

Familien du Plessis de Richelieu avler palominoheste, men det er ikke kun den gyldne farve, der er vigtig. Visionen er også at avle ridelige og velgående heste, der kan begå sig i sporten på højt niveau

Familien Truelsen: Vi beder for vores hestes liv

02-03-2021 15:10, af Marie Helene Rigård Rohleder

Kirsten Rie Truelsen og hendes familie kæmper for at redde deres ni heste, som de tog med til springstævne i Valencia, Spanien. Stævnet er ramt af en ekstrem aggressiv variant af herpesvirus 1 og flere heste er døde 

Auktion over 12 topheste fra Stutteri Skikkild

01-03-2021 09:21, af Thomas Bach Jensen

I december 2020 mistede rideverdenen en dygtig avler. Med en livslang avlerkarriere, stor passion for ridesporten og heste, der har spredt sig over hele verden, var Peter ”Skikkild” Jensen en institution i hesteverdenen. Nu sælges 12 topheste fra Stutteri Skikkild på netauktion hos Campen Auktioner