Cecilia Lindahl
Sarcoider opstår på grund af en virus, bovine papillomavirus, som man mener bliver overført af fluer fra kvæg eller andre heste, som er smittet med virussen. Der opstå små kræftknuder som sidder rundt på kroppen, og i nogle tilfælde tæt ved øjet. Nogle sarcoider fremstår som vorteagtige og tørre, og de kan være flade eller stikede. Går der hul på dem, kan de udvikle sig til en mere aggressiv type. Der er også en "fibrolastisk type", som danner væskende sår, og som kan være mere vanskelige at fjerne.
Sarcoider er arvelige hos varmblodsheste
Sarcoider er arvelige, og hos varmblodsheste er arveligheden påvist: Avl på to heste, som begge har sarcoider, øger risikoen markant, for at afkommet på et senere tidspunkt også udvikler sarcoider. Det er også afhængigt af hesterace, idet fuldblodsheste har større chance for at udvikle sarcoider end andre racer, og lipizzanere ser ud til at være resistente overfor sygdommen.
Til forskel fra melanomer, en anden hudkræftlidelse udbredt hos skimlede heste, så har sarcoider ikke nogen farvepræference, og der er ingen kønsforskelle i forhold til udvikling af sygdommen. Man mener, at nogle genvariationer hos heste med sarcoider også har sammenhæng mellem visse kræftsygdomme hos mennesker. Man ved endnu ikke hvorfor, men det kan måske skyldes en forskel i immunforsvaret, og det kan muligvis forklare, hvorfor nogle racer er mere modtagelige overfor sarcoider.
Vil du vide mere? Så find denne måneds udgave af magasinet Ridehesten fra, hvor du kan læse meget mere om sarcoider.