Gode staldrutiner afgørende

16-03-2023 19:51

Charlotte Kusk Berwald

Forskere konkluderer nu i tidsskriftet Animals, at staldrutiner har indflydelse på staldhestes trivsel og velfærd. Men ikke så meget som forventet

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Thomas Bach Jensen
Nyheden fortsætter efter annoncen

I mange år man på verdensplan diskuteret på tværs af hesteejere, om det skulle være skadeligt at anbringe heste i bokse som staldheste. Forskningen foretaget af forskerne Ella Bradshaw-Wiley og Hayley Randle konkluderede, at heste i stor stil trives som boksheste, hvis de vel at mærke udsættes for gode og sunde rutiner.

Nyheden fortsætter efter annoncen

Specifikt undersøgtes heste i Australien, hvoraf en gruppe var i boksen over en 48 timer lang periode, mens en anden gruppe kun var inde om natten og på græs i dagtimerne. Undersøgelsen konkluderede helt tydeligt, at de heste, der var på græs i dagtimerne, generelt trivedes markant bedre end de, der stod inde hele tiden.

Forskerne havde forventet at se negative reaktioner hos de heste, der var i boks igennem hele perioden, men rent faktisk kunne forskerne ikke påvise mistrivsel, og konklusionen af undersøgelsen er derfor også, at kombinationen græs og stald er entydigt positiv, mens udelukkende stald omvendt beror på den enkelte hests individuelle psyke. 

Astrid Ø. Sørensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Astrid Ø. Sørensen