Undgå at hesten bliver krybbebider

04-05-2023 06:54

Staldunoder, som det kaldes, når heste udviser krybbebidning, vævning eller anden form for unormal adfærd, er hestens reaktion på, at der er noget galt; at den ikke er tilpas og trives

Copyright Ridehesten.com
I stalden kan hesten finde flere vandrette flader som en krybbe, en vindueskarm og en boksdør til at udøve sin krybbebidning. Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard

Der er al mulig grund til at undgå, at hesten bliver krybbebider, for er den unormale adfærd først udviklet, forsvinder den ikke igen. Måske er det vores egen ubetænksomhed, der har ført til problemet. Krybbebidning kan opstå, når hesten er i en situation og et miljø, der stresser den meget, eller hvis den på et tidspunkt i sit liv har været det.

Krybbebidning kan være vældig irriterende at høre og se på, men det kan også være belastende for hesten. Den risikerer kolikproblemer, fordi den sluger luft, tandproblemer som følge af øget slid af fortænderne, og der er også påvist sammenhæng med mavesår.

Desuden er det en handelsfejl, som skal oplyses ved handel, og derfor er der også et økonomisk aspekt. Man hører ofte en bekymring om, at krybbebidning smitter andre heste i stalden, men det er ikke påvist. Derimod kan flere heste i samme dårlige miljø blive krybbebidere.

Gilpa

Se alle abonnementtyper her

Allerede abonnent? – Log ind her

Trine Askjær-Jørgensen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Trine Askjær-Jørgensen