Kom godt i gang med miljøtræningen

06-05-2020 17:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Hvordan er det nu lige, at hesten egentlig lærer nye ting? Og kan du træne din hest til ikke at være bange? Bliv klogere i videoerne her med adfærdstræner Camilla Stormont og forsker Janne Winther Christensen 

Copyright Ridehesten.com
Arkivfoto: Ridehesten.com/Marie Rohleder

Min hest er bange for plastikposer, skraldespande og jakken, som hænger på barrierekanten. Mange ryttere kender godt følelsen af en hestekrop, som spænder op, halsen løftes og næseborerne udstøder et stort prust. Hesten har fået øje på noget potentielt farligt. 

Hestetræner Camilla Stormont og forsker Janne Winther Christensen arbejder ud fra princippet om, at vi kan ikke undgå at vores hest bliver bange, men vi kan træne hesten til at have en mere kontrollerbar og hensigtsmæssig reaktion, når den så bliver bange.
Eksempelvis ved at lære hesten at stå stille frem for at løbe væk, når knallerten farer forbi. 

Se videoen her, hvor Camilla Stormont forklarer grundprincippet, når hun laver miljøtræning med sine heste: 

Camilla Stormont har speciale i at træne heste med adfærdsproblemer. De sidste seks år har hun haft sin egen træningsstald, hvor hun arbejder fuldtid med at træne alle slags heste med alle slags problemer. Hun arbejder eksempelvis med heste med stejleadfærd, heste som løber løbsk med rytter, bukker under ridningen eller ikke vil gå i traileren. 

Janne Winther Christensen er forsker og lektor ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet og seniorpræsident for ISES (The International Society for Equitation Science). Hun har lavet flere forskningsprojekter om hestens adfærd og indlæring. 

I videoen giver hun en letforståelig forklaring på grundprincipperne bag indlæringsteori, hvis man ønsker at forstå, hvordan hesten egentlig lærer nye ting. Nemlig gennem negativ og positiv forstærkning.   

Husk du kan se mange flere videoer om træning, sundhed og interviews med ryttere på Ridehestens YouTube-kanal her.

Anna Pørtner

Tip nyhedsvagten

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Anna Pørtner