Intet ridehus? 3 måder at træne hesten i møgvejr (video)

05-01-2022 15:00

Marie Helene Rigård Rohleder

Savner du også et ridehus, når vejrudsigten bliver ved med at melde om regn, slud og frost? Her får du tre nemme træningsmåder at aktivere din hest på, som ikke kræver ridning og ridebane

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard
Nyheden fortsætter efter annoncen

Regn, regn, gå din vej. Vi har ikke brug for dig!

Eller jo, måske har vi lidt brug for dig. Men ikke hele tiden.

Vi er mange ryttere, som ikke har adgang til et ridehus, og det kan være en udfordring om vinteren. Derfor giver Ridehesten dig her 3 nemme og ligetil træningsøvelser, så du stadig kan få aktiveret din hest. Helt uden ridning og ridehus. 

1. Klikkertræning

Klikkertræning er markørtræning og baserer sig på positiv forstærkning. Du bruger en såkaldt klikker, som siger en kliklyd eller et bestemt ord, som du selv siger, når hesten udfører en opgave korrekt. 

Eksempelvis kan du lære din hest at røre ved en strigle ved at holde striglen foran hesten, og ligeså snart hesten rører ved striglen, så klikker du med klikkeren, fjerner striglen og giver hesten en godbid. Efterhånden lærer hesten, at kliklyden betyder godbid = En positiv ting. 

Copyright Ridehesten.com
Klikkertræning er også meget brugt til hunde (se klikkeren i ejerens hånd). Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Se også en god forklarende video HER om, hvordan du kommer i gang med klikkertræning. 

Klikkertræning kan bruges til alt! Lær din hest at spille fodbold med mulen, samle pisken op fra jorden eller brug det, når hesten skal lære, at den meget farlige skraldespand ikke er så farlig igen. Kun fantasien sætter grænser!

Har du ikke helt styr på hestens indlæringsteori, herunder hvad positiv og negativ forstærkning betyder. Så se videoen her, hvor forsker i hesteadfærd Janne Winther Christensen forklarer: 

2. Ud i det blå med ridestøvler på
Det skulle jo være så sundt at gå 10.000 skridt om dagen, og hvem er en bedre makker at gøre det sammen med end din hest?

Selvom ridebanen er frossen, og skovstierne mudret så er asfaltvejene for det meste til at gå på. Prøv at gå en tur med din hest. Mange heste synes, at det er ligeså hyggeligt at skridte en tur for hånd som at ride, og det giver også dig god motion. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Ridehesten.com/ Marie Rohleder
Nyheden fortsætter efter annoncen

Skridt for hånd er ikke spild af tid, for du kan sagtens øve basissignaler som eksempelvis stop, bak og gå til siden i mens. 

Hvis I ikke er vant til at gå ture alene, så start i det små med 10 minutter, 15 minutter osv. HUSK altid refleksvest og refleksdækken, så I er tydelige for forbipasserende biler!

Se også den her video med adfærdstræner og ridelærer Camilla Stormont, som arbejder med en hest, der ikke vil på tur alene. 

3. Træn hestens proprioreception

Den proprioceptive sans er vores ledstillingssans. Det er den sans, hesten bruger, hvis den eksempelvis er ved at snuble over en knoldet gren på skovstien, hvorefter den hurtigt retter kroppen op igen.

Proprioceptions-receptorer, der sidder i muskler, sener og led, sender impulser op til hjernen, så hjernen kan registrere kroppens position og bevægelser.

Copyright Ridehesten.com
Skumpuder der er købt i netto. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

Når vi udsætter hesten for et varieret underlag, så styrker vi kroppens evne til at kunne tackle forskellige opgaver, frem for kun at færdes på en plan fiberbund. 

Og ja et varieret underlag kan du sagtens skabe inde på staldgangen eller på striglepladsen. 

Her kan du eksempelvis bruge en gammel skummadras eller skumpuder fra fitness. Stille og roligt kan du lære hesten at gå og stå på skummet. Det er god træning for hestens balanceevne og koordination. 

Når hesten er tryg ved at stå på skummet, kan du lave simple strækøvelser og rense hove mens. Det er blot god træning. 

Copyright Ridehesten.com
Strækøvelser mens hesten står på skumpuder. Foto: Ridehesten.com/ Annette Boe Østergaard

 

Annika Knudsen Lorentsen

Har du en nyhed eller god historie?

Kontakt Annika Knudsen Lorentsen