Marie Helene Rigård Rohleder
Regn, regn, gå din vej. Vi har ikke brug for dig!
Eller jo, måske har vi lidt brug for dig. Men ikke hele tiden.
Vi er mange ryttere, som ikke har adgang til et ridehus, og det kan være en udfordring om vinteren. Derfor giver Ridehesten dig her 3 nemme og ligetil træningsøvelser, så du stadig kan få aktiveret din hest. Helt uden ridning og ridehus.
1. Klikkertræning
Klikkertræning er markørtræning og baserer sig på positiv forstærkning. Du bruger en såkaldt klikker, som siger en kliklyd eller et bestemt ord, som du selv siger, når hesten udfører en opgave korrekt.
Eksempelvis kan du lære din hest at røre ved en strigle ved at holde striglen foran hesten, og ligeså snart hesten rører ved striglen, så klikker du med klikkeren, fjerner striglen og giver hesten en godbid. Efterhånden lærer hesten, at kliklyden betyder godbid = En positiv ting.
Se også en god forklarende video HER om, hvordan du kommer i gang med klikkertræning.
Klikkertræning kan bruges til alt! Lær din hest at spille fodbold med mulen, samle pisken op fra jorden eller brug det, når hesten skal lære, at den meget farlige skraldespand ikke er så farlig igen. Kun fantasien sætter grænser!
Har du ikke helt styr på hestens indlæringsteori, herunder hvad positiv og negativ forstærkning betyder. Så se videoen her, hvor forsker i hesteadfærd Janne Winther Christensen forklarer:
2. Ud i det blå med ridestøvler på
Det skulle jo være så sundt at gå 10.000 skridt om dagen, og hvem er en bedre makker at gøre det sammen med end din hest?
Selvom ridebanen er frossen, og skovstierne mudret så er asfaltvejene for det meste til at gå på. Prøv at gå en tur med din hest. Mange heste synes, at det er ligeså hyggeligt at skridte en tur for hånd som at ride, og det giver også dig god motion.
Skridt for hånd er ikke spild af tid, for du kan sagtens øve basissignaler som eksempelvis stop, bak og gå til siden i mens.
Hvis I ikke er vant til at gå ture alene, så start i det små med 10 minutter, 15 minutter osv. HUSK altid refleksvest og refleksdækken, så I er tydelige for forbipasserende biler!
Se også den her video med adfærdstræner og ridelærer Camilla Stormont, som arbejder med en hest, der ikke vil på tur alene.
3. Træn hestens proprioreception
Den proprioceptive sans er vores ledstillingssans. Det er den sans, hesten bruger, hvis den eksempelvis er ved at snuble over en knoldet gren på skovstien, hvorefter den hurtigt retter kroppen op igen.
Proprioceptions-receptorer, der sidder i muskler, sener og led, sender impulser op til hjernen, så hjernen kan registrere kroppens position og bevægelser.
Når vi udsætter hesten for et varieret underlag, så styrker vi kroppens evne til at kunne tackle forskellige opgaver, frem for kun at færdes på en plan fiberbund.
Og ja et varieret underlag kan du sagtens skabe inde på staldgangen eller på striglepladsen.
Her kan du eksempelvis bruge en gammel skummadras eller skumpuder fra fitness. Stille og roligt kan du lære hesten at gå og stå på skummet. Det er god træning for hestens balanceevne og koordination.
Når hesten er tryg ved at stå på skummet, kan du lave simple strækøvelser og rense hove mens. Det er blot god træning.